Evropa

Britanski milijarder pred sudom u SAD: Džo Luis se izjasnio krivim za trgovinu insajderskih informacija

Komentari

Autor: BBC

24/01/2024

-

18:07

Britanski milijarder pred sudom u SAD: Džo Luis se izjasnio krivim za trgovinu insajderskih informacija
Britanski milijarder pred sudom u SAD: Džo Luis se izjasnio krivim za trgovinu insajderskih informacija - Copyright AP Photo/Yuki Iwamura

veličina teksta

Aa Aa

Britanski milijarder Džo Luis namerava da se izjasni kao kriv po nekoliko tačaka optužnice u SAD, nakon što je prošle godine optužen za trgovinu poverljivim informacijama, rekao je njegov advokat danas u saveznom sudu na Menhetnu.

Luis (86), čije porodična kompanija kontroliše većinu britanskog fudbalskog kluba Totenhem Hotspur, optužen je u julu 2023. godine da je preneo insajderske informacije o svojim kompanijama dvojici svojih privatnih pilota, kao i prijateljima, asistentima i partnerima, omogućavajući im, prema navodima tužioca, da zarade milione dolara u vidu profita, preneo je Rojters.

Piloti Patrik O'Konor i Brajan Vo, takođe su optuženi, ali su se sva trojica prošlog jula izjasnila da nisu krivi.

Savezni tužioci su optužili Luisa po 16 tačaka za prevaru sa hartijama od vrednosti i tri tačke za zaveru, za navodne prestupe od 2013. do 2021. godine.

Sud mu je dozvolio da ostane slobodan, uz garanciju od 300 miliona dolara, koju je miljarder pokrio privatnim avionom i jahtom po imenu Aviva.

AP Photo/Yuki Iwamura

 

Luisa uslovi kaucije ograničavaju da putuje van Sjedinjenih Američkih Država, da se ukrca na svoju jahtu ili da putuje u svom ličnom avionu, izuzev ako ne treba da prisustvuje nekoj sudskoj raspravi.

Milijarder je ograničen na putovanje između Njujorka, Floride i Džordžije, u državama u kojima je vlasnik imovine.

Luis je osnovao investicionu firmu Tavistock group, koja vredi 6,2 milijarde dolara, navodi se u podacima Forbsa.

Tužioci su rekli da je Luis prikupio insajderske informacije o četiri kompanije u koje je ulagao preko svog hedž fonda i davao napojnice prijateljima i saradnicima između 2019. i 2021. U te kompanije spada i BCTG Ackuisition Corp, kao i Mirati Therapeutics, u kojem je Luis sakrio veličinu svog vlasništva, investirajući preko trusta i lažne kompanije registrovanih na ime njegove unuke i zaposlenog, navode tužioci. Američki tužilac na Menhetnu Damijan Villiams nazvao je radnje koje je Luis preduzeo "klasičnom korporativnom korupcijom".

Na sudu na Menhetnu u sredu, Luis je priznao da je znao da je ono što je radio pogrešno.

"Tako mi je neprijatno i izvinjavam se sudu zbog svog ponašanja", rekao je on.

Komentari (0)

Evropa