Evropa

Sud u Moskvi produžio pritvor novinaru Evanu Gerškoviču optuženom za špijunažu

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2024

-

09:40

Sud u Moskvi produžio pritvor novinaru Evanu Gerškoviču optuženom za špijunažu
AP Photo/Alexander Zemlianichenko - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Sud u Moskvi saopštio je da je, na zahtev tužilaštva, produžio pritvor za dva meseca dopisniku Vol strit džurnala iz Rusije Evanu Gerškoviču, optuženom za špijunažu.

Pes-služba suda navela je u četvrtak za agenciju Interfaks da je Gerškoviću pritvor produžen do 30. marta. Kako se navodi, sud je zasedao iza zatvorenih vrata zbog toga što je sadržaj krivičnog predmeta poverljiv.

Gerškovič (31) je američki državljanin koji je uhapšen krajem marta prošle godine dok je bio na novinarskom zadatku i optužen je za špijunažu.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je pokrenula slučaj protiv Gerškoviča zbog navodne špijunaže, odnosno prikupljanja poverljivih informacija o vojno-industrijskom kompleksu u gradu Jekaterinburgu na Uralu.

Gerškovič i Vol strit džurnal negirali su da je on špijunirao u Rusiji, američka vlada saopštila je da je Gerškovič nezakonito pritvoren i zatražila njegovo momentalno puštanje na slobodu.

On je prvi američki novinar uhapšen u Rusiji pod optužbom za špijunažu od kraja Hladnog rata i preti mu kazna do 20 godina zatvora ako bude osuđen.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa