Evropa

Mnogi Holanđani zabrinuti zbog mogućeg sukoba Rusije i NATO: Pripremaju se i "kompleti za hitne slučajeve"

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2024

-

14:39

Mnogi Holanđani zabrinuti zbog mogućeg sukoba Rusije i NATO: Pripremaju se i "kompleti za hitne slučajeve"
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mnogi građani Holandije zabrinuti su zbog mogućeg sukoba između Rusije i NATO-a, a čak dve trećine ispitanika se plaši da bi Moskva mogla da napadne njihovu zemlju, pokazuju rezultati istraživanja RTL Njusa.

Anketa sprovedena nad 20.000 učesnika pokazala je da mnogi holandski stanovnici razmišljaju ili već pripremaju "komplet za hitne slučajeve", posle nedavne preporuke najvišeg vojnog oficira NATO-a Roba Bauera da to učine.

Međutim, još uvek je više od polovine, 56 odsto, onih koji smatraju da je komplet za hitne slučajeve "trenutno nepotreban", prenosi NL Tajms.  

Dodatno, anketa je pokazala da se mnogi građani Holandije boje da bi društvo moglo brzo da postane nestabilno, sa malo više od polovinom ispitanika koji smatraju da bi holandska vlada trebalo aktivnije da se pripremi za mogući rat, kroz, na primer, stvaranje zaliha hrane, goriva i lekova. 

Sličan je broj onih koji smatra da treba povećati državna izdvajanja za odbranu barem, dok 52 odsto ispitanika smatra da bi vlada trebalo da objavi informativne kampanje o tome "kako postupiti u ratnoj situaciji".

Najviši vojni oficir NATO-a, preporučio je prošle nedelje da se ljudi pripreme i nabave komplet za hitne slučajeve. 

"Morate imati vodu, morate imati radio na baterijama i baterijsku lampu. Da biste bili sigurni da možete preživeti prvih 36 sati", rekao je tada Bauer.

Međutim, vlasnik jedne radnje u Holandiji koja prodaje proizvode za hitne slučajeve, poput filtera za vodu i konzervirane hrane, rekao je za RTL da trenutno dobro posluju, ali da to nije samo posledica Bauerovog upozorenja, s obzirom na to da je potražnja za njima porasla još od pandemije, ali i usled nedavnih nestanka struje i rizika od poplava.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa