Evropa

"Minsk će se posvetiti istraživanjima Antarktika": Lukašenko zahvalio Rusiji na pomoći istraživačima iz ekspedicije

Komentari

Autor: Tanjug

28/01/2024

-

21:49

"Minsk će se posvetiti istraživanjima Antarktika": Lukašenko zahvalio Rusiji na pomoći istraživačima iz ekspedicije
"Minsk će se posvetiti istraživanjima Antarktika": Lukašenko zahvalio Rusiji na pomoći istraživačima iz ekspedicije - Copyright Tanjug AP/Belarusian Presidential Press Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko zahvalio je Rusiji na pomoći zaposlenima iz beloruske antarktičke ekspedicije i naveo da će Minsk posvetiti više pažnje istraživanjima Antarktika.

Prethodno je predsednik Rusije Vladimir Putin putem video konferencijske veze pustio u probni rad zimski kompleks stanice "Vostok" na Antarktiku, prenela je agencija RIA Novosti. Događaju je prisustvovao i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

"Želeo bih da zahvalim našim ruskim prijateljima, koji su sve ovo vreme pomagali i pomažu beloruskim naučnicima oko smeštaja, podrške istraživanjima, razmene naučnih podataka i obezbeđivanja opreme", rekao je Lukašenko putem video konferencijske veze.

Lukašenko je skrenuo pažnju da se na Antarktiku koristi i beloruska oprema – ultraljubičasti fotometar.

"Program korišćenja ove opreme će se nastaviti... U Belorusiji ću više pažnje posvetiti razvoju ovog sektora nauke i prakse... Ovo će dati dobar podsticaj razvoju, mi ćemo ovo shvatiti ozbiljno... Mi smo ponosni što smo uključeni u ovo. Bićemo aktivnije uključeni u ove procese", obećao je predsednik Belorusije.

On je napomenuo da je Antarktik i dalje najmanje istražen kontinent na planeti. Međutim, Lukašenko je visoko cenio tempo istraživanja Antarktika koji su pokazali ruski naučnici, ocenivši njihov rad podvigom i skrenuvši pažnju na to da ova naučna delatnost zahteva velika finansijska ulaganja.

"Rusija je danas lider u proučavanju Antarktika, niko ne može da se poredi sa njom. Imali smo veliku državu - SSSR , radili smo zajedno. Bilo je mnogo naučnika iz različitih gradova i mesta. U slučaju da se neko (u inostranstvu ) nadao se da će sve to zamreti - ispostavilo se da nije zamrlo, već je dostiglo viši nivo", naglasio je Lukašenko.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa