Evropa

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Belgije: Proces proširenja EU primenjivati rigorozno i prema zaslugama

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2024

-

17:16

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Belgije: Proces proširenja EU primenjivati rigorozno i prema zaslugama
Ađa Labib - Copyright Tanjug AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Belgija će, kao predsedavajuća Savetom EU, osigurati da se rigorozno primenjuje metodologija, koja je predviđena za proširenje zasnovano na zaslugama i ostvarivanju napretka, poručila je danas ministarka spoljnih i evropskih poslova Belgije Ađa Labib.

Labib je na konferenciji za novinare, nakon sastanka Saveta za opšte poslove EU, najavila da će krajem aprila biti održan neformalni sastanak Saveta EU, kojem će prisustvovati predstavnici "deset zemalja koje imaju izglede za pristupanje Evropskoj uniji".

"Proces proširenja će imati važno mesto tokom našeg predsedavanja i, paralelno sa unutrašnjim reformama Unije, osiguraćemo da se metodologija, predviđena za proširenje zasnovano na zaslugama i napretku, rigorozno primenjuje", rekla je Labib.

Ona je istakla da će 1. maja biti obeleženo 20 godina od "najvećeg proširenja" Unije i da će ta godišnjica biti prilika za proslavu ove "istinski uspešne priče". 

Labib je dodala da će 29. i 30 aprila ugostiti 26 kolega iz EU na neformalnom sastanku Saveta, u prisustvu deset zemalja koje imaju izglede za pristupanje Evropskoj uniji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa