Evropa

Zajednički izveštaj dva odbora Evropskog parlamenta: Poziv na odluke u vezi sa proširenjem i reformama

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2024

-

14:18

Zajednički izveštaj dva odbora Evropskog parlamenta: Poziv na odluke u vezi sa proširenjem i reformama
Zajednički izveštaj dva odbora Evropskog parlamenta: Poziv na odluke u vezi sa proširenjem i reformama - Copyright Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias, File

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas izveštaj u kojem su pozvali na donošenje hrabrih odluka u vezi sa proširenjem i reformama, uključujući postepeno integrisanje zemalja kandidata u jedinstveno tržište tokom pregovaračkog procesa i postavljanje mape puta i prelaznih vremenskih okvira za svaku zemlju pristupnicu.

Evroparlamentarci su u zajedničkom izveštaju odbora za spoljne i ustavne poslove predložili da se zemljama kandidatima dodeli status posmatrača u relevantnim telima i institucijama EU, uključujući u Evropskom parlamentu, na početku na osnovu privremenih aranžmana, kao i da se uspostavi posebna pozicija komesara za proširenje.

Oni su pozvali da se donošenje odluka učini efikasnijim tako što će se udaljiti od procesa donošenja odluka principom jednoglasnosti.

U zajedničkom izveštaju usvojenom sa 56 glasova za, 20 protiv i šest uzdržanih, evropski poslanici iz odbora za spoljne i ustavne poslove istakli su da bi procesi priprema za proširenje EU trebalo da se odvijaju paralelno u EU i u zemljama pristupnicama, navodi se u saopštenju EP. 

"Zemlje koje ostvare značajan napredak u reformama vezanim za EU ​​trebalo bi da budu u mogućnosti da se postepeno integrišu u zajedničke politike EU, kao što je jedinstveno tržište", naveli su poslanici.

"Istorijska prilika za postizanje ujedinjene i mirne Evrope"

Kako su dodali, treba preispitati i računanje glasačkih pragova kvalifikovane većine kako bi se poboljšala ravnoteža između većih i manjih država i postavili viši pragovi za najvažnije odluke.

"Proširenje EU je istorijska prilika za postizanje ujedinjene, bezbedne i mirne Evrope. Krajnje je vreme da se unaprede pregovori o pristupanju EU sa zemljama kandidatima. Predlažemo zajednički pristup prema kojem proširenje i institucionalne reforme EU i reforme odlučivanja moraju da idu ruku pod ruku i da ojačaju EU i ispune obećanje dato zemljama kandidatima", rekao je poslanik Petras Auštrevičius.

Poslanik Pedro Silva Pereira istakao je da je to prvi zajednički izveštaj o proširenju dva odbora parlamenta, 

"Ova vežba je jasno pokazala geostrateške aspekte proširenja i potrebu za reformama u zemljama kandidatima, paralelno sa potrebom za reformama na nivou EU kako bi se mogle apsorbovati nove članice", poručio je on.

Nacrt izveštaja trebalo bi da bude podnet na drugoj plenarnoj sednici Evropskog parlamenta, koja će biti održana od 26. do 29. februara. 

Komentari (0)

Evropa