Evropa

Od "opsade Pariza" do najave blokade luke: Opšta pobuna poljoprivrednika u EU - koji su njihovi zahtevi?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/01/2024

-

21:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Francuski poljoprivrednici blokirali su autoputeve koji povezuju Pariz sa ostatkom zemlje sa skoro 800 traktora. Pored "opsade Pariza", protesti se održavaju i u Lionu i Marseju. 

Francuska vlada najavila je da će 15.000 policajaca biti mobilisano da spreči ulazak traktora u "Pariz i veće gradove", a ministar unutrašnjih poslova Francuske dao je instrukcije pojedinim službama da rasporede snage kako bi sprečili bilo kakvu blokadu aerodroma.

"Želimo da blokiramo logističke centre jer tražimo bolju raspodelu dodate vrednosti. Masovna distribucija je napravila veliki profit u prošlom tromesečju, a mi nikada ne vidimo ništa od toga. Tražimo od njih da povećaju naše otkupne cene bez povećanja cena za krajnje potrošače. Tražimo, zapravo, da smanje svoje marže. Ostaćemo koliko god bude potrebno", rekao je predstavnik poljoprivrednika.

Generalna sekretarka sindikata CGT Sofi Bine izjavila je da razume bes poljoprivrednika. Bine je pozvala vladu da "preispita određeni broj pravnih mehanizama" kako bi stavila tačku na spekulativne operacije sa prehrambenim proizvodima.

Poljoprivrednici u Francuskoj protestuju zbog niskih otkupnih cena poljoprivrednih proizvoda i traže smanjenje poreza, kao i poljoprivrednici širom Evrope.

A u poslednjih 18 meseci u više od 15 zemalja Evropske unije protestovalo se protiv agrarne politike. Gde su se sve pobunili evropski farmeri?

Počelo je u Holandiji

Sve je počelo u Holandiji skupovima protiv vladinog plana da smanji emisiju azota iz balege smanjenjem broja stoke. Isti metod korišćen je u Irskoj i Belgiji. U Poljskoj i Rumuniji, farmeri osuđuju neoporezovani uvoz žitarica iz Ukrajine, što destabilizuje lokalna tržišta. U Nemačkoj, poljoprivrednici se bune protiv ukidanja poreskih olakšica na dizel gorivo od 2026. i ekoloških standarda EU. 

Slogan je skoro isti u Francuskoj. Iako se faktor koji pokreće razlikuje od zemlje do zemlje, svi pozivaju na bolje prihode i jednostavnije standarde.

"Rastu standardi očuvanja životne sredine, a istovremeno je javna podrška agraru naglo opala. Ako uradimo prostu računicu, između 2003. i 2023. godine vrednost direktne pomoći je u padu za 37 odsto. A ova pomoć predstavlja više od polovine prihoda farmi u proseku u Evropi", kaže Lik Vernet, iz Farma Evropa.

Tanjug AP/Daniel Cole

 

Zeleni pakt Evropske komisije kristalizuje tenzije u poljoprivrednom sektoru, a posebno u programu "Od farme do viljuške" za kretanje ka održivijoj poljoprivredi.

"Od farme do viljuške" je prvobitno zamišljena kao strategija koja bi nametnula standarde kako bi pokrenula promene, sa idejom da viši potrošači plate više i da bankari svojim jeftinim novcem finansiraju investicije poljoprivrednika. Mora se reći da ova jednačina danas nije moguća. Potrošači se okreću od skupljih proizvoda i organski sektor je u ozbiljnim teškoćama. A nema više ni jeftinog novca koji bi omogućio ulaganje, to je već stvar prošlosti", dodao je Vernet.

Makron traži od EU da reguliše uvoz iz Ukrajine

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da želi da Evropska unija reguliše uvoz piletine i žitarica iz Ukrajine i da dozvoli fleksibilnost kod pojedinih poljoprivrednih pravila u okviru evropskog bloka kako bi se ublažio gnev francuskih poljoprivrednika.

Makron, je govoreći tokom državne posete Švedskoj, dok su poljoprivrednici parkirali traktore na auto-putevima u Francuskoj i palili bale sena kako bi delimično blokirali pristup aerodromu u Tuluzu, takođe, rekao da ne želi da nacrt trgovinskog sporazuma sa blokom Merkosur zemalja Južne Amerike, bude potpisan u sadašnjoj formi, preneo je Rojters.

"Tražili smo vrlo konkretne stvari za naše poljoprivrednike", rekao je Makron, koji će prisustvovati samitu lidera EU u Briselu u četvrtak.

On je istakao da Francuska želi "da ima jasne mere o uvozu iz Ukrajine jer danas imamo po obimu i kvalitetu stvari koje destabilizuju evropsko tržište, bilo da je reč o piletini ili žitaricama".

Nezadovoljni belgijski poljoprivrednici najavili blokadu luke Zebruge

Belgijski poljoprivrednici ogorčeni porastom troškova u okviru ekološke politike Evropske unije i uvozom jeftine hrane planiraju da blokiraju pristupne puteve do Zebrugea, kontejnerske luke u Belgiji. Pozivajući se na izvore u policiji i među poljoprivrednicima, finansijski dnevnik De Tijd navodi da demonstranti planiraju da zabrane pristup luci Zebruge u Severnom moru, drugoj po veličini u zemlji, na najmanje 36 sati, počev od danas u 14.00 časova, prenosi Rojters.

Predstavnik lučke uprave rekao je da nije moguće proceniti kakve i koliko ozbiljne poremećaje može da izazove blokada. Poljoprivrednici su od jutros prekinuli saobraćaj blizu holandske granice na autoputu E19 kolonom traktora koji se kreću ka lučkom gradu Antverpenu, a belgijski premijer Aleksandar De Kro najavio je za danas saastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika, prenosi belgijski državni emiter RTBF.

Euronews TV

Belgijski farmeri su u ponedeljak blokirali autoputeve na jugu zemlje i parkirali svoje traktore u blizini parlamenta EU u Briselu.

Belgijsko predsedavanje Savetu Evropske unije predlaže reviziju trenutne Zajedničke poljoprivredne politike.

"Napravićemo uporednu analizu načina na koji su stvari postavljene prošle godine. I očigledno, na osnovu ove analize, mi ćemo uzeti najbolje prakse koje su efikasne, ali i njih doterati, i u svakom slučaju započeti proces korekcije na evropskom nivou", rekao je David Klarinval, belgijski ministar poljoprivrede.

Zajednička pojoprivredna politika ostaje najveća stavka rashoda Evropske unije. Poljoprivrednici znaju šta duguju ovoj politici. Izazov za države članice je da uspostave ravnotežu između klimatskih ambicija i ekonomske dimenzije sektora.

Komentari (0)

Evropa