Evropa

Test za novu Makronovu vladu i šansa za desnicu: Posle nemačkih i francuski poljoprivrednici izašli na ulice

Komentari

Autor: Politiko

22/01/2024

-

22:00

Test za novu Makronovu vladu i šansa za desnicu: Posle nemačkih i francuski poljoprivrednici izašli na ulice
Test za novu Makronovu vladu i šansa za desnicu: Posle nemačkih i francuski poljoprivrednici izašli na ulice - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuski farmeri će protestovati "koliko god bude potrebno", upozorio je u danas lider najvećeg sindikata poljoprivrednika u toj zemlji, a nezadovoljstvo radnika u ovom sektoru moglo bi da utiče na kampanju koju vode vodeće francuske partije uoči evropskih izbora koji su zakazani za jun ove godine, prenosi Politiko. 

Kako se navodi, novi francuski premijer Gabrijel Atal i lider desnice Žordan Bardela poslednjih dana su u žestokom sukobu, koji je usledio nakon odluke da tamošnji farmeri protestuju širom zemlje. 

Poljoprivrednici koji protestuju, blokirali su auto-puteve, nezadovoljni visinom poreza na gorivo za poljoprivredne mašine, i drugih odluka vlade koje taj sektor stavlja u nepovoljnu poziciju. 

Nekoliko stotina farmera učestvovalo je u blokadama, postavljajući kontrolne punktove na auto-putevima u blizini Tuluza, preneo je lokalni dnevnik La Depeš.

Ovi protesti su samo jedan u nizu demonstracija koje se odvijaju širom Evrope poslednjih nedelja, piše Politiko, navodeći da su protesti uporedo odvijaju u Nemačkoj, Poljskoj i Rumuniji.  

Iako se lokalne pritužbe razlikuju, osnovni uzrok ovih protesta leži u politici EU, rekao je Arno Ruso, predsednik glavnog francuskog sindikata farmera FNSEA, prenosi Politiko. 

Ruso je u radijskom intervjuu osudio " evropsku politiku" i rekao da strategija Evropske komisije da poljoprivredu učini zelenijom šteti ekonomskom rastu tog sektora.

Krajnja desnica kritikuje "Makronovu Evropu"

Bardela, čija je stranka postavila pitanje da li Francuska treba da ostane u Evropskoj uniji, optužio je "Makronovu Evropu" da želi "smrt francuskoj poljoprivredi" prilikom posete jednoj farmi na jugozapadu te zemlje, krajem prošle nedelje.

Desnica, koja je imala vođstvo od 10 odsto na poslednjim izborima u EU, zalaže se za uvođenje poljoprivrednog "vanrednog stanja", protekciju poljoprivredne politike te zemlje i da Francuska izađe iz sporazuma o slobodnoj trgovini.

U međuvremenu, Atal je obećao da će osigurati da se poljoprivrednicima isplati određeni iznos kao "proizvođačima hrane" i rekao je da će njegova vlada tražiti rešenje kako farmeri u toj zemlji ne bi bili bespomoćni pred ekološkim ograničenjima, uključujući nova pravila o upotrebi pesticida, piše Politiko. 

 "Od 2017. godine, kada je Makron došao na vlast, vlada je uvek bila uz poljoprivrednike tokom kriza", rekao je on, dodajući da će njegova vlada istražiti načine da ukloni administrativne prepreke.

Tanjug/AP/Ludovic Marin

Garbijel Atal, premijer Francuske

"Makron je potresen nezadovoljstvom francuskih poljoprivrednika", izvestio je prošle nedelje Politiko, strahujući da će desnica iskoristiti situaciju i pokupiti biračku bazu koja uglavnom podržava predsednika od kada je prvi put izabran. 

Francusko predsedništvo je zatražilo od državnih predstavnika da se sastanu sa poljoprivrednicima, dok su ključni članovi kabineta pokušavali da umire situaciju na ulicama, napadajući desnicu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa