Evropa

Makron izneo jaču verziju Francuske: Novi izazovi pred aktuelnim predsednikom - kako će se izboriti sa krajnjom desnicom

Komentari

Autor: Euronews

17/01/2024

-

18:41

Makron izneo jaču verziju Francuske: Novi izazovi pred aktuelnim predsednikom - kako će se izboriti sa krajnjom desnicom
Emanuel Makron - Copyright Tanjug AP/Aurelien Morissard

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron danas je biračima obećao "zdravorazumsku Francusku", i saopštio da će njegov fokus biti na obrazovanju, redu i zakonu, zaradi i biznisu. Makron je tokom dvočasovne konferencije za novinare obećao "jaču Francusku", dok desničarski "Nacionalni skup" beleži rast popularnosti u anketama.

Makronova serija reformi bi počela sa ekonomskim predlogom zakona koji bi trebalo da podstakne rast i smanjenje poreza za srednju klasu. On se takođe zalaže za regulisanje vremena dece ispred ekrana, uniforme u državnim školama i učenje državne himne u ranom uzrastu.

Obećao je "hrabrost, akciju, efikasnost" u poslednje tri godine svog predsedničkog mandata, koji je već praćen kontroverzama, prenosi Euronews.

"Francuska ostaje Francuska"

Posmatrači su Makronov govor videli kao deo pokušaja da se ojača njegovo nasleđe i ospori dominacija krajnje desničarskog Nacionalnog skupa Marin Le Pen, uoči evropskih izbora.

On nastoji da se udalji od prošlogodišnjih kontroverznih reformi penzija i novijih zakona o imigraciji, za koje neki tvrde da pokazuju da Makron poklanja krajnjoj desnici.

Makron je pred novinarima osudio Nacionalni skup kao "stranku laži". On je upozorio na "opasnu zonu" jer birači širom Evrope sve više biraju krajnju desnicu.

Tanjug AP/Aurelien Morissard

 

"U suštini, Nacionalni skup je postao partija lakog besa", dodao je Makron. "Hajde da se ne navikavamo."

Makron je rekao da je njegov plan da "Francuska ostane Francuska".

Moramo se pozabaviti pitanjima koja "teraju ljude da glasaju za njih", rekao je, uključujući borbu protiv nezaposlenosti i bolju kontrolu imigracije.

Kako je rekao fokusiran je na borbu birača sa niskim i srednjim prihodima da žive dobro, i obećao da će podstaći poslovanje smanjenjem birokratije.

"U Francuskoj postoji slepa tačka, što znači da mnogi naši sunarodnici zarađuju previše da bi dobili pomoć, ali nedovoljno da bi živeli dobro", rekao je predsednik Francuske.

Dok pokušava da se suprotstavi krajnje desničarskom "Nacionalnom skupu" Marin Le Pen, najvećoj pojedinačnoj opozicionoj stranci u francuskom parlamentu, Makron je potvrdio da će smanjiti poreze za osobe sa srednjim zaradama.

Takođe je detaljno objasnio kako će sačuvati francuski zdravstveni sistem i ubrzati promene u obrazovnom sisitemu. 

Tanjug AP/Aurelien Morissard

 

On je dodao da želi da radi na preokretanju pada nataliteta u Francuskoj i da uspostavi nacionalni program za borbu protiv porasta neplodnosti. 

Makron je naglasio da će roditeljsko odsustvo biti preoblikovano, što će, kako tvrdi, rezultirati boljom platom za period od šest meseci za oba roditelja.

Bez većine u parlamentu, Makron je sugerisao da bi mnoge promene mogle biti sprovedene bez usvajanja novih zakona.

Francuska na svetskoj sceni

"Još imam tri i po godine na funkciji", rekao je Makron, opisujući ambiciju da promeni svakodnevni život Francuza i da se uhvati u koštac sa globalnim krizama.

Obećao je da će Francusku učiniti "jačom" da se suoči sa globalnim krizama, najavljujući planove za isporuku više krstarećih raketa dugog dometa, kao i bombi Ukrajini.

Makron je takođe predložio zajedničku inicijativu sa Katarom za posredovanje u sporazumu između Izraela i Hamasa da se dozvoli isporuka lekova za oko 45 izraelskih talaca koji su zarobljeni u Gazi.

Francuski lider je takođe predložio da će pronaći načine da sarađuje sa Donaldom Trampom u slučaju da dobije još jedan predsednički mandat u SAD.

 


 

Komentari (0)

Evropa