Evropa

Uskoro počinje suđenje čuvaru nacističkog logora, osumnjičeni ima 100 godina i tereti se po 3.518 tačaka

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2021

-

20:19

Uskoro počinje suđenje čuvaru nacističkog logora, osumnjičeni ima 100 godina i tereti se po 3.518 tačaka
Logor Sahsenhauzen - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemački sud odredio je datum suđenja stogodišnjaku koji se tereti po 3.518 tačaka za saučesništvo u ubistvima tokom Drugog svetskog rata kada je navodno služio kao nacistički čuvar u koncentracionom logoru na periferiji Berlina.

Portparolka državnog suda u Nojrupinu izjavila je danas da bi suđenje trebalo da počne početkom oktobra, a identitet osuđenog nije objavljen u skladu sa nemačkim zakonima o privatnosti, piše AP.

Osumnjičeni je navodno radio u logoru Zahsenhauzen između 1942. i 1945. godine kao regrutovani član paravojnog krila nacističke partije.

Vlasti kažu da se uprkos njegovim godinama, smatra da je osumnjičeni dovoljno sposoban da mu se sudi, mada će broj sati dnevno na sudu možda morati da bude ograničen.

"Lekarska procena potvrđuje da je osumnjičeni sposoban da mu se sudi na ograničen način", rekla je portparolka suda Iris le Kler.

Sudu u Nojrupinu slučaj je 2019. godine uručilo specijalno tužilaštvo u Ludvigsburgu, zaduženo za istragu ratnih zločina iz doba nacista.

Državni sud u Nojrupinu se nalazi severozapadno od grada Oraninburg, u kom se nalazio logor Zahsenhauzen.

Kroz logor prošlo više od 200.000 ljudi

Zahsenhauzen je osnovan 1936. godine severno od Berlina kao prvi logor nakon što je Adolf Hitler dao SS-u potpunu kontrolu nad sistemom nacističkih koncentracionih logora.

Više od 200.000 ljudi prošlo je kroz logor između 1936. i 1945. godine.

Desetine hiljada zatvorenika umrlo je od gladi, bolesti, prisilnog rada i drugih uzroka, kao i u medicinskim eksperimentima i sistematskim operacijama uništavanja koje je sprovodio SS.

U prvim godinama od osnivanja logora, zatvorenike su činili politički zatvorenici, kriminalci, Jehovini svedoci i homoseksualci.

Prva velika grupa jevrejskih zatvorenika dovedena je u logor 1938. godine.

Tokom rata, Zahsenhauzen je proširen tako da je uključivao i sovjetske ratne zarobljenike, a kao i iz drugih logora, Jevreji su slati u logor smrti Aušvic.

Zahsenhauzen su oslobodili Sovjeti, u aprilu 1945. godine.

U drugom sudskom slučaju, ženi koja ima 96 godina će se krajem septembra suditi u gradu Iceho zbog optužbe da je radila kao sekretar SS komandanta koncentracionog logora Štuthof.

Njen slučaj, kao i slučaj stogodišnjeg optuženika, oslanjaju se na nedavni pravni presedan u Nemačkoj koji utvrđuje da svako ko je pomogao funkcionisanju nacističkog logora može biti krivično gonjen za saučesništvo u ubistvima koja su tamo počinjena.

Komentari (0)

Evropa