Evropa

"Brutalna represija": Slučaj beloruske sprinterke prebacio je rat koji tinja između Brisela i Minska na polje sporta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

03/08/2021

-

07:12

"Brutalna represija": Slučaj beloruske sprinterke prebacio je rat koji tinja između Brisela i Minska na polje sporta
Kristina Cimanoska - Copyright AP/Eugene Hoshiko

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija nazvala je slučaj beloruske atletičarke Kristine Cimanovske, koja je rekla da su tamošnje vlasti na silu pokušale da je vrate u zemlju sa Olimpijskih igara u Tokiju, "brutalnom represijom".

"Pokušaj da sportiskinja bude vraćena protiv njene volje primer je brutalne represije koja pogađa sve kategorije beloruskog društva, uključujući sportiste. Izražavamo punu solidarnost sa Kristinom Cimanovskom i pohvaljujemo zemlje članice koje su joj ponudile podršku", rekla je portparolka visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Đozepa Borelja, Nabila Masrali za Rojters.

Ovo je novo poglavlje u čitavoj situaciji koja se desila sa beloruskom sprinterkom, koja je dobila humanitarnu vizu Poljske nakon što je uzbunila sportsku, ali i svetsku javnost jučerašnjom izjavom da na silu žele da je vrate kući iz Japana.

Cimanovska je juče pozvala Međunarodni olimpijski komitet (MOK) da joj pomogne nakon što je izjavila da je uklonjena iz nacionalnog tima i odvedena na aerodrom protiv svoje želje, zbog kritika koje je uputila nacionalnim trenerima.

"Tražim pomoć od Međunarodnog olimpijskog komiteta", rekla je u video-snimku objavljenom na Telegram kanalu Beloruske fondacije za solidarnost u sportu.

AP/Eugene Hoshiko

Novinari ispred poljske ambasade u Japanu

"Pritiskaju me. Pokušavaju da me izvuku iz zemlje bez moje dozvole. Tražim od MOK-a da se uključi", poručila je.

Kritika o kojoj je reč bila je objavljena na Instagram nalogu Cimanovske, i ona ju je uputila olimpijskim zvaničnicima Belorusije zbog odluke da je stave da učestvuje u trci sa štafetom, a ona nikada ranije nije imala takvu trku.

"Plašim se da ne završim u zatvoru"

Dve članice tima Belorusije koje su bile predviđene da trče sa štafetom nisu imale dovoljan broj doping-uzoraka, pa su zato diskvalifikovane.

"Ispostavilo se da je naše 'sjajno' rukovodstvo još jednom sve odlučilo umesto nas. Zašto moramo da plaćamo vaše greške?", rekla je Cimanovska na Instagramu.

Iako nije direktno kritikovala beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka ili vladu, državni mediji su negativno reagovali na njenu objavu.

Za beloruski list "Tribuna", Cimanovska je rekla kako joj je glavni trener reprezentacije Jurij Mojsevič rekao da je "ovo nije više pitanje na nivou sportskog saveza, nego viših instanci".

"Plašim se da bih u Belorusiji mogla da završim u zatvoru, a ne samo da ću biti izbačena iz nacionalnog sportskog tima. Mislim da tamo za mene nije bezbedno", rekla je Cimanovska. 

Beloruski olimpijski komitet, na čijem se čelu nalazi sin predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, Viktor, saopštio je kako žele da je vrate kući zbog njenog "nestabilnog psihičkog stanja".

"Politički azil - bila bi to čast za Evropu"

MOK je, posle video-snimka Cimanovske, saopštio da se ona nalazi "na sigurnom", a nekoliko zemalja, ukljčujući Češku, Sloveniju i Francusku, ponudilo se da joj obezbedi azil.

"Politički azil - bila bi čast da Evropa to učini", rekao je francuski ministar za evropska pitanja Kleman Bon za radio RFI.

Još neke zemlje su reagovale, pa je tako ministarstvo spoljnih poslova Nemačke uputilo apel Belorusiji da poštuje osnovna prava i slobode svojih građana.

"Pozivamo vlasti u Belorusiji da poštuju osnovna demokratska prava, uključujući slobodu medija i slobodu izražavanja. Isto važi i za sve građane Belorusije, uključujući i sportiste", poručila je predstavnica ministarstva spoljnih poslova Nemačke na konferenciji za medije.

Komentari (0)

Evropa