Evropa

Borelj: Platićemo veću cenu ako ne uradimo više za Ukrajinu, nastaviti podršku UNRWA

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2024

-

10:59

Borelj: Platićemo veću cenu ako ne uradimo više za Ukrajinu, nastaviti podršku UNRWA
Žozep Borelj - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas da bi EU trebalo da uradi više da podrži Ukrajinu jer, kako je naveo, ako to ne uradi, platiće veću cenu. Borelj je novinarima, po dolasku na samit lidera EU u Briselu, takođe rekao da da će lideri EU razgovarati i o situaciji na Bliskom istoku i teškoj situaciji u Pojasu Gaze i dodao da će istaći koliko je važno da se nastavi podrška agenciji UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA).

"Ne postoji alternativa UNRWA, kao što su UN jasno rekle, ako želite da održite život ljudi", rekao je Borelj.

On je naglasio da Evropska unija nije donela odluku da prestane finansiranje UNRWA i poručio da u ovom trenutku smatra da se podrška toj agenciji mora nastaviti. Borelj je rekao da je rat Rusije protiv Ukrajine najveća pretnja po evropsku bezbednost.

"Mi možemo i trebalo bi da uradimo više da podržimo Ukrajinu, jer je to najveća pretnja po evropsku bezbednost. Ako to ne uradimo, platićemo veću cenu", rekao je Borelj.

On je dodao da će izvestiti lidere EU o situaciji na terenu i njegovim predlozima da se poveća vojna podrška Ukrajini.

"Pozvaću ih da se što pre dogovore jer više nema vremena", rekao je Borelj.

On je ocenio da će današnji razgovori Evropskog saveta biti "intenzivni" i poručio EU mora da poveća svoju vojnu podršku Ukrajini.

"Mislim da nemamo osećaj hitnosti kada se time bavimo", rekao je Borelj.

Borelj je dodao da se mora sprovesti istraga o navodima da je osoblje UNRWA bilo umešano u napade Hamasa na Izrael, ali da se ne može kolektivno kažnjavati palestinski narod. Istakao je da UNRWA ne sme da prestane da radi jer će, kako je naveo, stotine hiljada ljudi stradati.

Komentari (0)

Evropa