Evropa

Mali trgovci u Hrvatskoj digli glas protiv neradne nedelje: Traže pravo na rad garantovano Ustavom

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2024

-

19:50

Mali trgovci u Hrvatskoj digli glas protiv neradne nedelje: Traže pravo na rad garantovano Ustavom
Mali trgovci u Hrvatskoj digli glas protiv neradne nedelje: Traže pravo na rad garantovano Ustavom - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Članovi Udruženja trgovaca, proizvođača hrvatske robe i prodavaca suvenira danas su poručili da je odluka Ustavnog suda o radu nedeljom politička i da otežava opstanak i poslovanje malih trgovaca i porodičnog biznisa.

To se prema njihovom mišljenju posebno odnosi na štandove, suvenirnice, t-shirt shopove i srodne oblike poslovanja, okupljene u udruženju koje je počelo s radom u januaru ove godine.

Predsednik udruženja Zdravko Gojanović je na konferenciji za novinare istakao da mali privrednici zavise od 100 do 150 sezonskih dana dok su ostatak vremena zatvoreni.

"Sad se od nas traži da budemo zatvoreni još 30-ak dana jer od 1. aprila do 11. novembra imamo uglavnom sve praznike i skupa s nedeljama imamo 33, 34 neradna dana i tih 16 nedelja koje su kao nekakva milostinja da se odradi sezona", rekao je Gojanović.

On je rekao da je takva situacija neodrživa i katastrofalna, skrenuvši istovremeno pažnju da je u centru Šibenika trenutno većina trgovina zatvorena jer se radi o sezonskim delatnostima i otvoriće radnje s početkom turističke sezone, odnosno s dolaskom uskršnjih praznika i prvih turista.

"Mi smo turistička zemlja, bavimo se turizmom i on je jedna od grana koja hrani ovu zemlju. Nismo mi krivi što su političari i ekonomisti doveli zemlju u situaciju da isključivo zavisi od turizma, a smatramo da naša branša pridonosi jednako kao ugostiteljstvo i hotelijerstvo. Ista je slika u Rovinju, Poreču, Trogiru i u Dubrovniku", tvrdi Gojanović.

On je istakao da zanatlije okupljene u udruženju imaju najveći problem da dokažu da uopšte postoje, jer većina javnosti pa i političari pod trgovinama podrazumevaju trgovine prehrambenim proizvodima.

Kaže da članovi udruženja traže pravo na rad koje im je garantovano Ustavom, a da o radnim, odnosno neradnim nedeljama samostalno donose odluke posebno jer se radi o zanatlijama koji su samozapošljivi, kakvih je, naglašava, na Jadranu 90 posto, preneli su hrvatski mediji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa