Evropa

Erupcija vulkana na Islandu oslabila, meštani bez grejanja na temperaturama ispod nule

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2024

-

11:50

Erupcija vulkana na Islandu oslabila, meštani bez grejanja na temperaturama ispod nule
Erupcija vulkana na Islandu oslabila, meštani bez grejanja na temperaturama ispod nule - Copyright AP Photo/Marco Di Marco

veličina teksta

Aa Aa

Erupcija vulkana koji se juče po drugi put ove godine aktivirao, danas je oslabila, a deo meštana islandskog poluostrva Rejkjanesa ostao je bez grejanja, usled oštećenja cevovoda.

Škole, vrtići, muzeji i druge javne institucije u regionu zatvorene su danas pošto je lava ošetila cevi koje se koriste za snabdevanje geotermalnom vodom, usled čega je lokalno stanovništvo ostalo bez grejanja na temperaturama ispod nule.

"Veoma je loša situacija da ovo područje nema tople vode, ali ima struje, ima vode za piće i nadamo se da ćemo toplu vodu dobiti u toku dana", rekla je premijerka Katrin Jakobsdotir za javni servis RUV, prenosi Rojters.

Na satelitskim snimcima koje je objavila islandska meteorološka služba vide se tokovi lave koji su se slili otprilike 4,5 kilometara zapadno od mesta erupcije, i zaustavili se samo nekih 500 metara od obližnje geotermalne banje Plave lagune, koja je juče evakuisana.

Vulkan na jugozapadu Islanda je juče počeo da izbacuje lavu 80 metara u visinu iz kratera dubine od 3 kilometra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa