Evropa

Antisemitska poruka u ski-servisu u Davosu: "Za Jevreje nema skija"

Komentari

Autor: Tanjug

13/02/2024

-

23:12

Antisemitska poruka u ski-servisu u Davosu: "Za Jevreje nema skija"
Tanjug/AP/Markus Schreiber - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

U servisu za iznajmljivanje skijaške opreme u švajcarskom zimskom centru Davosu osvanuo je natpis "za Jevreje nema skija", zbog čega je švajcarska policija pokrenula istragu.

U međuvremenu, menadžment ovog ski-servisa je odlučio da ova antisemitska poruka ispisana na hebrejskom bude uklonjena, prenosi BBC.

Mnogi sagovornici BBC-ja saglasili su se da ovaj slučaj predstavlja jasno kršenje švajcarskih zakona protiv diskriminacije i podsticanja na rasnu ili versku mržnju.

Švajcarska Federacija jevrejskih zajednica pokrenula je sopstvenu pravnu akciju, uz konstataciju da je reč o očiglednoj diskriminaciji.

Natpis istaknut u izlogu ski-servisa poručuje kupcima da zbog brojnih incidenata, uključujući krađe "radnja više ne iznajmljuje sportsku opremu braći Jevrejima".

Međutim, samo 24 sata nakon postavljanja natpisa i oštrih protesta koji su usledili, ova poruka je uklonjena iz izloga ski-servisa, a gradonačelnik Davosa Filip Vilhelm rekao je švajcarskim medijima da "svi oblici antisemitizma, rasizma i diskriminacije moraju biti osuđeni".

Menadžer radnje se izvinio i priznao da je natpis bio "loše sročen", a mušterijama jevrejskog porekla poručio je da su "bez odlaganja dobrodošli".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa