Fokus

Oko polovina ilegalnog uvoza medikamenata u Švajcarsku dolazi iz Indije

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2024

-

21:33

Oko polovina ilegalnog uvoza medikamenata u Švajcarsku dolazi iz Indije
Oko polovina ilegalnog uvoza medikamenata u Švajcarsku dolazi iz Indije - Copyright unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Gotovo polovina ilegalnog uvoza medikamenata u Švajcarsku dolazi iz Indije, a nadzorna agencija Svismedik upozorila je danas na zdravstvene rizike naročito kada je reč o narudžbini putem interneta.

Savezna kancelarija za carinu i graničnu bezbednost osujetila je prošle godine 6.659 ilegalnih pokušaja uvoza lekova, od čega je gotovo njih 3.000 došlo iz Indije, navela je vlada, a preneo je Svisinfo.

Agencija Svismedik, koja kontroliše sve terapijske proizvode na tržištu u Švajcarskoj, ističe da ovi takozvani lekovi, uvezeni iz inostranstva, često ne sadrže aktivne sastojke ili da su pogrešno deklarisani.

Švajcarska vlast redovno upozorava građane da ne kupuju lekove iz sumnjivih izvora, naročito preko onlajn prodavnica, jer to može da ugrozi zdravlje ljudi, a ujedno posredno podržava i rad kriminalnih mreža.

Regulatori ističu i da bezbedna upotreba lekova na recept prethodno zahteva lični savet specijaliste.
Rojters napominje da se zemlje isporuke i proizvodnje ilegalnih proizvoda stalno menjaju.

Pojednostavljena procedura korišćena je za 90 odsto zaplena ilegalnih pošiljki lekova, što omogućava Svismediku i carini da određene preparate i aktivne sastojke, pre svega ilegalne pojačivače erekcije, sredstva za mršavljenje i psihihijatriske lekove, povuku iz prometa i unište, kako bi zaštitili zdravlje korisnika, navodi agencija.

Švajcarska kancelarija carine i granične bezbednosti vodila je devet krivičnih postupaka i podnela je 263 prijave u vezi sa nedozvoljenim uvozom opojnih droga.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet