Evropa

Bivši urednik uglednog francuskog lista 35 godina špijunirao za KGB

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2024

-

11:50

Bivši urednik uglednog francuskog lista 35 godina špijunirao za KGB
Bivši urednik uglednog francuskog lista 35 godina špijunirao za KGB - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuski magazin L'ekpres otkrio je da je njegov istaknuti bivši urednik Filip Grumbah špijunirao za Sovjetski Savez 35 godina, pod pseudonimom 'Brok'.

Dokazi o Grumbahovoj špijunaži nalaze se u takozvanim Mitrohinovim dosijeima, nazvanim po sovjetskom majoru koji je prokrijumčario hiljade stranica dokumenata iz sovjetskih arhiva i predao ih Britaniji 1992. godine.

Među hiljadama stranica dokumenata nalaze se i podaci o zapadnjacima koji su špijunirali za Sovjetski Savez, prenosi BBC.

Pre nekoliko meseci, prijatelj Etjena Žirara, urednika L'ekpresa, obavestio ga je da je poznanik koji je istraživao Mitrohinove dosijee naišao na ime ovog magazina u arihvama.

profimedia

Filip Grumbah (levo)

U dokumentima je pisalo da je agent po imenu Brok radio za sovjetsku obaveštajnu službu KGB, a navedeni su biografski detalji koji su odgovarali Grumbahovim.

Prema Mitrohinovim dosijeima, samo između 1976. i 1978. godine Grumbah je dobio ekvivalent od 250.000 evra za svoje usluge KGB-u.

U tri druga navrata tokom 1970-ih, dobio je dodatni bonus jer je navodno bio jedan od 13 najboljih sovjetskih špijuna u Francuskoj.

U dosijeima je navedeno da je Grumbahu tokom predsedničkih izbora u Francuskoj 1974. godine KGB dao lažne dosijee koji su imali za cilj da stvore tenzije između desničarskih kandidata.

Iako L'ekspres citira dokumente koji ukazuju da je Grumbahu poverena misija "rešavanja delikatnih pitanja" i "veze sa predstavnicima i liderima političkih partija i grupa", malo je drugih konkretnih primera da je Grumbah aktivno pomagao SSSR, piše BBC i ocenjuje da je to mogući razlog što je otpušten 1981. godine.

Dodaje se da su Sovjeti smatrali da je Grumbah "neiskren" i da je preuveličao svoju mogućnost da dostavi vredne informacije KGB-u.

Grumbah je rođen u jevrejskoj porodici u Parizu 1924. godine, a tokom Drugog svetskog rata priključio se pokretu otpora i američkoj vojsci.

Zaposlio se u L'ekspresu 1954. i od tada bio okružen najmoćnijim ljudima u Francuskoj. Preminuo je 2003. godine.

Komentari (0)

Evropa