Evropa

Vrhovni apelacioni sud Italije : Vraćanje migranata u Libiju je nezakonito

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2024

-

19:11

Vrhovni apelacioni sud Italije : Vraćanje migranata u Libiju je nezakonito
Vrhovni apelacioni sud Italije : Vraćanje migranata u Libiju je nezakonito - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovni apelacioni sud Italije utvrdio je da je vraćanje migranata u Libiju nezakonito, objavili su danas italijanski mediji.

Kasacioni sud potvrdio je osuđujuću presudu za kapetana italijanskog tegljača koji je 2018. godine spasio 101 migranta iz gumenog čamca i vratio ih u Libiju i koji je osuđen na kaznu zatvora od jedne godine za krivična dela napuštanja maloletnih ili nesposobnih lica.

Presuda je doneta 1. februara, ali su je italijanski mediji objavili za vikend, preneo je Rojters.

Spasavanje se dogodilo u međunarodnim vodama oko 105 kilometara od Libije, a među migrantima su bili trudnice i deca, naveo je sud. 

Malo je verovatno da će osuđeni kapetan ići u zatvor jer se, prema italijanskom zakonu, zatvorske kazne ispod četiri godine obično ne služe iza rešetaka.

Ova presuda je sada konačna.

Spasilačka grupa za migrante Mediterranea Saving Humans objavila je na platformi X da presuda suda pokazuje da je tačno ono što je ta organizacija godinama tvrdila, a to je da Libija nije bezbedna zemlja za migrante.

Italijanska kancelarija Amnesti internešenela takođe je pozdravila presudu i kritikovala italijansku vladu zbog saradnje sa libijskim vlastima u oblasti migracija.

Prema međunarodnom humanitarnom pravu, migranti ne mogu biti prisilno vraćeni u zemlje u kojima postoji ozbiljan rizik da budu zlostavljani, a široko rasprostranjeno zlostavljanje migranata dokumentovano je u Libiji, navodi britanska agencija.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa