Evropa

Traktoristi blokirali Prag: Češki poljoprivrednici protestuju zbog agrarne politike EU, traže smenu resornog ministra

Komentari

Autor: Rojters

19/02/2024

-

20:43

Traktoristi blokirali Prag: Češki poljoprivrednici protestuju zbog agrarne politike EU, traže smenu resornog ministra
Traktoristi blokirali Prag: Češki poljoprivrednici protestuju zbog agrarne politike EU, traže smenu resornog ministra - Copyright Tanjug/Ondrej Deml/CTK via AP

veličina teksta

Aa Aa

Na stotine čeških farmera stiglo je danas svojim traktorima u Prag ispred Ministarstva poljoprivrede, gde su protestovali zbog neslaganja sa poljoprivrednom politikom Evropske unije i čeških vlasti.

Poljoprivrednici u zemljama EU poslednjih meseci protestuju zbog agrarne politike Unije, niskih cena svojih proizvoda i ukidanja subvencija za gorivo namenjeno poljoprivredi. Protesti su održani u Poljskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Španiji i Italiji, prenosi Rojters.

U češku prestonicu danas je stiglo više od 500 traktora, a pristiže još vozila, prenosi češki portal Novinki.

Traktoristi su blokirali jednu traku glavnog puta kroz Prag, usporavajući, ali ne u potpunosti saobraćaj.

Tanjug/Ondrej Deml/CTK via AP

 

Okupljeni poljoprivrednici su zviždali dok je ministar poljoprivrede Marek Viborni ulazio u zgradu resornog ministarstva,  uzvikujući „Sramota“ i „Ostavka“.

"Danas smo došli uglavnom zbog birokratije oko poljoprivrede, papirologija je na ivici onoga što je podnošljivo", rekao je 28-godišnji farmer Lukas Melihovski.

Drugi poljoprivrednik, Vojtech Švarc, rekao je da jeftiniji uvoz ne podleže istim pravilima kao domaći proizvodi.

"Imaju drugačiju startnu liniju jer nas nadgleda milion zvaničnika", rekao je on.

Vlada: Protest nema veze sa poljoprivredom

Vlada je saopštila da organizatori demonstracija u ponedeljak nemaju mnogo veze sa pravom poljoprivredom.

"Današnje demonstracije nemaju mnogo zajedničkog sa borbom za bolje uslove za poljoprivrednike", napisao je premijer Petr Fiala na društvenoj mreži Iks, dodajući da su neki od njihovih organizatora bili proruski ili imaju druge političke ciljeve.

Protest organizuju Sindikat radnika u poljoprivredi i Asocijacija slobodnih sindikata, a portparol poljoprivrednika Danijel Šterzik izjavio je da demonstranti zahtevaju da se "vlada izjasni da li želi da preduzme korake za spas češke poljoprivede".

Protesti širom Evrope

Tokom proteklih nekoliko nedelja, poljoprivrednici u evropskim zemljama organizuju slične proteste. Oni tvrde da pravila Unije štite nelojalnu konkurenciju iz drugih zemalja.

Poljoprivrednici se protive uvozu velike količine jeftinih proizvoda iz Ukrajine, za koje je EU ukinula kvote i carine, kao i zaključivanju sporazuma o slobodnoj trgovini između Unije i južnoameričkog bloka Merkosur.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa