Evropa

Poljoprivrednici i danas bili na ulicama Poljske, Italije i Španije: "Politika EU uništava farmere"

Komentari

Autor: Fonet, Tanjug

09/02/2024

-

18:01

Poljoprivrednici i danas bili na ulicama Poljske, Italije i Španije: "Politika EU uništava farmere"
Poljoprivrednici i danas bili na ulicama Poljske, Italije i Španije: "Politika EU uništava farmere" - Copyright Tanjug/AP Photo/Alvaro Barrientos

veličina teksta

Aa Aa

Poljoprivrednici u Poljskoj, Italiji i Španiji protestovali su i danas zbog poljoprivredne politike Evropske unije (EU), zahtevajući mere protiv povećanja troškova proizvodnje, smanjenja profita i nelojalne konkurencije zemalja koje nisu članice EU, javlja Asošijeted pres.

Slični protesti održani su širom EU proteklih nedelja. Poljoprivrednici se žale da su politike EU o životnoj sredini i drugim pitanjima finansijski teret i da njihove proizvode čine skupljim od uvoza koji nisu iz EU.

Evropska komisija je napravila određene ustupke tokom proteklih nekoliko nedelja, uključujući odlaganje planova za prepolovljenje upotrebe pesticida i drugih opasnih supstanci. Uprkos tome, protesti su se proširili.

U Poljskoj, gde je uvoz jeftinog žita, mleka i drugih proizvoda iz Ukrajine izazvao naročit gnev, farmeri su vozili traktore širom zemlje kako bi usporili saobraćaj i blokirali glavne puteve, a na nekima su bili postavljeni natpisi "Politika EU uništava poljske farmere".

Pristupne puteve do graničnih prelaza sa Ukrajinom u Hrebenu i Dorohusku na istoku blokirali su traktori.

Tanjug

 

U zapadnom gradu Poznanju policija je procenila da je oko 1.400 traktora izašlo na ulice i stiglo do kancelarije regionalnog guvernera. Demonstranti su tamo zapalili baklje i postavili kovčeg, koji simbolizuje smrt poljske poljoprivrede, kao i kolica napunjena stajnjakom u kojima je bila zaglavljena zastava EU, ali nije bilo prijava nasilja.

U Italiji se mali konvoj traktora kretao preko istorijskog centra Rima do Koloseuma, u pratnji policijskih patrola. Poljoprivrednici danima mirno protestuju izvan Rima i širom zemlje kako bi izrazili nezadovoljstvo.

Premijerka Italije Đorđa Meloni danas je farmerima obećala da će vlada preduzeti mere da osigura pravedne cene za poljoprivredne proizvode. Meloni se danas sastala sa članovima poljoprivrednih udruženja na njihov zahtev, dok su protesti poljoprivrednika na traktorima nastavljeni u mnogim delovima zemlje.

"Želimo da se pozabavimo veoma važnim pitanjem troškova proizvodnje. Želimo da sprečimo prodaju proizvoda ispod cene proizvodnje i da damo poljoprivrednicima pravednu cenu", rekla je Meloni tokom sastanka, navode izvori Rojtersa.

Ona je rekla da će vlada pojačati provere organa za sprovođenje zakona nepoštene trgovačke prakse i pojačano praćenje cena poljoprivrednih proizvoda i prosečnih troškova proizvodnje glavnih lanaca snabdevanja, prenosi Ansa. Meloni je dodala da će se mera poreskih olakšica u vezi sa porezom na dohodak za farmere - Irpef - promeniti, a ne ukinuti u potpunosti.

Ona je dodala da predlog vlade podrazumeva organičavanje izuzeće od Irpef-a na agrarni i nedeljni prihod koji ne prelazi 10.000 evra, i da će to predstavljati podršku proizvođačima hrane, a ne privilegiju.

Poljoprivrednici u Španiji izveli su slične akcije četvrtog dana protesta. Španski farmeri tvrde da se zakon koji treba da garantuje da veliki kupci supermarketa plaćaju fer cene za svoju robu ne primenjuje dok potrošačke cene rastu.

Protesti u petak bili su usredsređeni na severne gradove Ovijedo, Pamplonu i Saragosu, a traktori su zakrčili nekoliko gradskih ulica i puteva. Očekuje se da će se demonstracije nastaviti u narednim nedeljama, a veliki protest će biti organizovan u španskoj prestonici 21. februara.

Policija je saopštila da je tokom ovonedeljnih demonstracija uhapšeno 20 ljudi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa