Evropa

Španski bankari protestovali u Madridu, zahtevaju povećanje plata

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2024

-

21:20

Španski bankari protestovali u Madridu, zahtevaju povećanje plata
Španski bankari protestovali u Madridu, zahtevaju povećanje plata - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stotine bankarskih službenika danas su protestovali u Madridu, zahtevajući povećanje plata za koje kažu da je opravdano rekordnim profitom zajmodavaca kao što su Santander i BBVA u 2023. godini.

Bankarsko osoblje i podružnice glavnih španskih sindikata skandirali "naša žrtva, vaša dobit" i mahali transparentima pozivajući na "veće plate i bolje uslove rada", prenosi Rojters.

CCOO, najveći sindikat u Španiji, traži povećanje plata između 17 i 23 odsto tokom perioda od tri godine, u poređenju sa ponudom španskog bankarskog udruženja AEB za povećanje od 8 odsto za četiri godine.

Španske banke i dva najveća sindikata u zemlji su prethodno postigli dogovor o povećanju plata zaposlenih u sektoru za 4,5 odsto u 2023. u odnosu na 2022, ali to je samo delimično nadoknadilo gubitak kupovne moći koji je izazvan visokom inflacijom.

"Krajnje je vreme da vidimo neke od ovih rekordnih profita u našim novčanicima. Veći bankarski profiti su osigurani i to se vidi kroz veće dividende i otkup akcija, ali se ne prenose na klijente", rekao je Hose Marija Martinez, član CCOO.

Ovaj sindikat je pozvao radnike da obustave rad na dva sata 26. februara i na jednodnevni štrajk 22. marta ako njihovi zahtevi ne budu uzeti u obzir.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa