Evropa

Španska sela dižu bunu protiv Madrida i Brisela: Dok tutnje traktori, vladi socijalista preti još jedna velika opasnost

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/02/2024

-

15:06

Španska sela dižu bunu protiv Madrida i Brisela: Dok tutnje traktori, vladi socijalista preti još jedna velika opasnost
Španska sela dižu bunu protiv Madrida i Brisela: Dok tutnje traktori, vladi socijalista preti još jedna velika opasnost - Copyright Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

veličina teksta

Aa Aa

Španski farmeri pridružili su se u utorak kolegama širom Evrope tako što su blokirali saobraćaj i zapalili gume na nekoliko velikih saobraćajnica i autoputeva oko Madrida i Barselone, kao i u regionima Kastilja-La Manča, Valensija, Aragon, La Rioha i Mursija.  Na talasu njihovog nezadovoljstva raste i podrška desnici, čija se dva tabora "otimaju" oko glasova poljoprivrednika.  

Kao i u drugim zemljama EU, Španci započeli protest nezadovoljni visokim troškovima proizvodnje, komplikovanom birokratijom i nelojalnom konkurencijom van Unije, prenosi Rojters.

"U celoj EU, ali sa različitim nijansama, imamo iste probleme“, rekao je za javni servis TVE Donasijano Duho, potpredsednik udruženja poljoprivrednika ASAJA, jednog od najvećih u Španiji.

ASAJA i druga udruženja pozvali su na proteste od četvrtka, ali su mnogi farmeri već u utorak izašli na puteve sa svojim traktorima, otežavši saobraćaj širom zemlje od Sevilje i Granade na jugu do Đirone, blizu francuske granice, saopštila je saobraćajna policija. Blokirano je najmanje 14 autoputeva.

Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

 

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je u utorak da će podeliti dodatnih 269 miliona evra pomoći za skoro 140.000 farmera kao pomoć ublažavanju posledica dugotrajne suše i rata u Ukrajini.

Kritikuju velike kompanije i propise EU

Jedan od nezadovoljnih farmera, Manuel Zamudio (46) iz gradića Ronda na jugu zemlje okrivio je velike maloprodajne lance za tešku situaciju, optužujući ih da manipulišu tržištem.

"Političari brinu samo o velikim lancima. Nas poljoprivrednike su prodali", rekao je on, prenosi Rojters.

U Đironi je stotine traktora prodefilovalo sa natpisima poput "bez farmera nema hrane" i blokiralo autoput, dok su demonstranti palili granje i gume.

Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

 

Poljoprivrednici takođe krive komplikovane propise koje im je nametnula EU radi zaštite životne sredine, što ih čini manje konkurentnim od proivođača u drugim delovima sveta, kao što su Latinska Amerika ili zemlje Evrope van Unije.

„Provodimo više vremena baveći se papirologijom nego u polju“, rekla je poljoprivrednica Eva Garsija iz Vitorije za Rojters, dodajući da farmere guši Zajednička poljoprivredna politika EU.

Desničari se otimaju oko predvođenja "bune seljaka" 

Nemire su rešile da iskoriste dve desničarke struje u zemlji, Voks i Narodna partija (PP), koje se bore da postanu "barjaktari" potlačenih seljaka pred regionalne izbore u Galiciji 18. februara. 

Da nezadovoljstvo naroda ide prilog pre svega PP-u govori i najnovija februarska anketa El Paisa i Kadene SER, po kojoj bi Narodna partija osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima (34,4 odsto), dok bi vladajuća Socijalistička stranka (PSOE) premijera Pedra Sančeza bila na drugom mestu sa 30,5 odsto glasova. U odnosu na jun 2023. PP je ojačao za 1,3 procentna poena, a PSOE oslabio za 1,2. Nijedna od te dve partije u tom slučaju ne bi mogla sama da formira vladu, dok je Voks trenutno na trećem mestu sa 11,8 odsto podrške, prema istoj anketi.

Lider PP-a Alberto Nunjez Feiho je na turneji po selima Galicije paralelno sa demonstracijama, gde napada vladu u Madridu da je previše "urbana" i da nije branila proizvode španskih farmera od francuskih poljoprivrednika. 

Naime, besni Francuzi su tokom svojih protesta uništavali tovare uvozne robe u kamionima, među kojima je bilo dosta španske. Oko paradajza je izbio i diplomatski incident, kada je francuska ministarka životne sredine Segolen Roajal kritikovala kvalitet organskih proizvoda iz Španije. Nakon toga ju je španski premijer Pedro Sančez pozvao da lično proba paradajz i uveri se u njegov kvalitet.  

Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

 

PP je, prateći razvoj situacije, okupila odbornike svoje stranke iz 12 opština u Galiciji u kojima je na vlasti. Nakon sastanka je najavljen "šok plan" koji uključuje 15 mera „za rešavanje krize u poljoprivrednom sektoru“, sa inicijativama usmerenim protiv vlade, piše El Pais.

Između ostalih mera, PP traži ukidanje poreza na plastiku, smanjenje PDV-a na meso i mlečne proizvode, zahteva hitnu isplatu odštete za proizvode koji su pretrpeli napade na francuskoj teritoriji, preispitivanje zakona o lancu bezbednosti hrane, plan poljoprivrednog osiguranja i reforma tzv. PERTE (Strateškiih projekata za ekonomski oporavak i transformaciju) koji se finansiraju iz evropskih fondova.

Feiho je započeo svoju kampanju ovog ponedeljka na farmi u Lalinu u Pontevedri, gde je iskoristio priliku da napadne Vladu. 

"Agrarna politika ne može da se smišlja iz kancelarije sa pogledom na (madridsko prim. aut.) šetalište Kasteljana, već dolaskom na selo i sklapanjem saveza sa poljoprivrednicima“, rekao je lider PP u nastupu na njivi pored traktora. 

Kao što je njegov prethodnik na čelu partije Pablo Kasado uradio tokom predizborne kampanje u Kastilji i Leonu pre dve godine, Feiho je za deo problema stočara okrivio ministre u vladi Pedra Sančeza, posebno ministra za potrošačku politiku Alberta Garsona, koji je promovisao smanjenje potražnje za mesom. Feiho je takođe naveo da odbijanje vlade da smanji PDV na meso otežava situaciju u poljoprivredi.

„Primećujemo da centralna vlada posvećuje malo vremena farmerima i rančerima i da ih tretira sa prezirom. Ono što se dešava u Francuskoj sa španskim proizvodima je za žaljenje i vlada je veoma meka prema tome. Takođe se suočava sa uvredama od strane francuske ministarke“, kazao je on i podsetio na pomenuto vređanje španskog paradajza. 

Vok soptužuje vladu i EU za "klimatski fanatizam" i "osuđivanje sela na smrt"

Sa druge strane desničarskog spektra, Voks, na čijem je čelu Santijago Abaskal Konde, je najavio da će 14. februara poslati u Brisel svoja četiri ministra u regionalnim vladama. U pitanju su ministar poljoprivrede, stočarstva i ruralnog razvoja Kastilje i Leona Herardo Duenjas, ministar poljoprivrede, stočarstva i hrane Aragona Anhel Samper, ministar poljoprivrede, stočarstva i ribarstva pokrajine Valensije Hose Luis Agire i ministar za upravljanje šumama i ruralnim sredinama Ekstremadure Ignasio de Iguero. Oni će se u sedištu EU sastati se sa komesarom za poljoprivredu i ruralni razvoj, Janušem Vojčehovskim iz Poljske. 

Abaskalova ekspedicija imaće određenu prednost pošto Vojčehovski pripada konzervativnoj stranci Pravo i pravda (PiS), integrisanoj u grupu ECR (Evropski konzervativci i reformisti) Evropskog parlamenta, čiji je Voks član. Prema saopštenju šoanskih populista, njihova četiri predstavnika će izneti svoje primedbe na Zajedničku poljoprivrednu politiku (CAP) EU i izložiti Vojčehovskom kakvo je „gušenje“ pretrpelo špansko selo. 

Abaskal je takođe najavio da će se njegova stranka pridružiti demonstracijama koje će narednih dana širom Španije organizovati velike agrarne organizacije (pomenuta ASAJA, COAG i UPA), kao i druga udruženja, po uzoru na "mobilizaciju" kolega iz Francuske, Holandije, Poljske i Rumunije. 

Voks se slaže sa nekima merama koje je predložio PP, kao što je potreba za „nacionalnim paktom o vodi“. El Pais taj predlog opisuje kao pokušaj da se preispitaju trgovinski sporazumi sa trećim zemljama (van EU), a posebno ograničavanje ulaska hrane iz Maroka. Takođe se predlaže neka forma poljoprivredne autarkije, to jest prehrambene autonomije Španije.

Za razliku od Feihoa, Abaskal se ne ograničava na kritike Sančezove vlade, već napada politiku EU, a posebno, kao ih on naziva, „zeleni pakt“ i „globalističku agendu“. 

Naime, Agenda Ujedinjenih nacija 2030, koja uključuje ciljeve održivog razvoja (SDG) je jedna od politika koje Abaskal optužuje za „klimatski fanatizam“ i „osuđivanje sela na smrt“ ograničavanjem upotrebe pesticida ili zabranom "zlostavljanja" životinja.

On pored vladajućih socijalista krivi i PP jer, po njemu, obe partije glasaju istovetno u 87,6 odsto slučajeva u Evropskom parlamentu.

Voks sada pokušava da iskoristi svoju kritiku poljoprivredne politike EU na izborima u Galiciji, predlažući na primer radikalno smanjenje poreza ili legalizaciju lova na vukove i divlje svinje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa