Evropa

U Kataloniji proglašena vanredna situacija zbog rekordne suše: Stanovnicima zabranjeno da peru automobile i pune bazene

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2024

-

12:52

U Kataloniji proglašena vanredna situacija zbog rekordne suše: Stanovnicima zabranjeno da peru automobile i pune bazene
U Kataloniji proglašena vanredna situacija zbog rekordne suše: Stanovnicima zabranjeno da peru automobile i pune bazene - Copyright Tanjug AP/Antonio Calanni

veličina teksta

Aa Aa

U severoistočnom španskom regionu Katalonije proglašena je vanredna situacija zbog najveće suše ikada zabeležene na tom području. Stanovnicima je od četvrtka zabranjeno da peru automobile i pune privatne bazene, u skladu sa merom koja je uvedena za suzbijanje nestašice vode, objavio je BBC.

Ostala početna ograničenja uključivaće oštro smanjenje upotrebe vode za uzgoj useva i industriju, kao i ograničavanje zaliha vode po stanovniku dnevno.

Predviđene su kazne za kršenja ovih ograničenja, a moguće je i uvođenje dodatnih restriktivnih mera. Više od šest miliona Katalonaca biće pogođeno tim merama u 200 gradova, uključujući glavni grad Barselonu.

Restrikcije su uvedene nakon što je količina vode u rezervoarima opala na oko 16 odsto njihovih kapaciteta.

Stanovnici katalonskih sela bore se svakodnevno da sebi obezbede vodu za piće nakon što su mnogi izvori presušili, pa su primorani da idu na udaljene izvore ili u obližnje gradove da kupe flaširanu vodu.

U samoj Barseloni uticaj suše je manje vidljiv nego na obližnjim planinama. Ali ukrasne fontane u gradu su poslednjih godinu dana isključene, a zalivanje javnih i privatnih bašta uglavnom je zabranjeno.

Suša je i u drugim španskim regionima, uključujući Andaluziju na jugu i Valensiju na istoku.

Temperature u Sredozemlju rastu 20 odsto brže od globalnog proseka, prema podacima Ujedinjenih nacija i očekuje se da će se i dalje povećavati, ukoliko ne dođe do drastičnog smanjenja emisija zagađenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa