Društvo

Vanredna situacija zbog snega u nekoliko opština u Srbiji: Pojedina sela i dalje bez struje

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2023

-

15:12

Vanredna situacija zbog snega u nekoliko opština u Srbiji: Pojedina sela i dalje bez struje
Vanredna situacija zbog snega u nekoliko opština u Srbiji: Pojedina sela i dalje bez struje - Copyright TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE

veličina teksta

Aa Aa

Zbog snežnih padavina, vanredna situacija proglašena je u Babušnici, Novoj Varoši, Crnoj Travi, delovima Vranja i u Knjaževcu.

Kako javlja RTS, problema sa strujom ima u studeničkom kraju, u Crnoj Travi visina snežnog pokrivača je 80 centimetara, a svi putevi prema turističkim centrima su prohodni.

Sneg ponovo pada u višim predelima Rudna, a zbog odrona neprohodni su putevi Studenica-Rudno i Studenica-Ivanjica preko sela Mlanča.

TANJUG/ BRANKO LUKIĆ

 

I dalje je u prekidu snabdevanje električnom energijom na Rudnu, a u najvećem delu studeničkog kraja nema struje.

U selu Mlanča meštani su bez struje gotovo šest dana. Problema ima na nekategorisanim lokalnim putevima. Meštani kažu da su blokirani i da ne mogu da znaju da li će uspeti da prođu i dovedu decu u školu.

TANJUG/ BRANKO LUKIĆ

 

Predsednik mesne zajednice Studenica rekao je da se putevi raščišćavaju, ali da nedostaje mehanizacija, iako su se u čišćenje snega uključili i meštani sa traktorima.

Dodaje i da su ekipe EPS-a na terenu, ali da za uklanjanje problema sa strujom nedostaje ljudstvo, te očekuje da će u ispomoć stići radnici EPS-a iz Raške i Kraljeva. Telefonske veze i interneta ima samo u centru Studenice.

Proteklih dana problema je bilo u ivanjičkom kraju, gde su još neprohodni neki seoski putevi na Goliji, na kojoj ima pola metra snega, i Javoru. Tamo je bilo i najviše problema u snabdevanju strujom.

TANJUG/ BRANKO LUKIĆ

 

Na terenu su ekipe Crvenog krsta, jer je u planu da se najugroženijim domaćinstvima dostave paketi sa hranom, sredstvima za higijenu, toplom odećom i obućom.

U Crnoj Travi ima oko 80 centimetara snega. U većinu mesta je stigla struja, ali ima po neko udaljeno domaćinstvo koje je još bez električne energije.

Putevi se čiste, ali čišćenje ide otežano jer je sneg težak i mokar. Anažovano je dosta mehanizacije, a čisti se po prioritetu - najpre putevi do naselja u kojima ljudi žive.

U opštini Svrljig, sinoć je skoro sasvim normalizovano snabdevanje strujom i u preostalih sedam sela koja je nisu imala protekla četiri dana.

Radnici kruševačke Elektrodistribucije uspeli su da saniraju kvarove u Rasinskom okrugu.
JP "Putevi Srbije" saopštava da su putevi su uglavnom prohodni, uključujući prilaze planinskim centrima, ali savetuje se oprez zbog snega kojeg ima na pojedinim deonicama.

Neprohodni su putni pravci III prioriteta: Kraj deonice puta u izgradnji - Negosavlje, Sastav Reka - Strezimirovci, Odvraćenica - Preko Brdo i Raška - Kuti - Odvraćenica.

Raščićeni su svi putni pravci u potkopaoničkom kraju, osim do zaseoka Cvetkovići u Krivoj Reci, što se očekuje tokom dana.

JP "Putevi Srbije" savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze zaista oprezno i pažljivo.
 

Komentari (0)

Srbija