Evropa

Poražavajući izveštaj o spremnosti Velike Britanije na ekstremne vremenske uslove: Ne postoji efikasna strategija

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2023

-

10:27

Poražavajući izveštaj o spremnosti Velike Britanije na ekstremne vremenske uslove: Ne postoji efikasna strategija
Poražavajući izveštaj o spremnosti Velike Britanije na ekstremne vremenske uslove: Ne postoji efikasna strategija - Copyright Tanjug AP/Owen Humphreys/PA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Britanska vlada nije dovoljno pripremljena za ekstremne vremenske prilike koje bi mogle da izazovu značajne poremećaje, ocenila  je Nacionalna kancelarija za reviziju (NAO) u danas objavljenom izveštaju u kome se nalaze rezultati procene koliko je Velika Britanija pripremljena za četiri vrste ekstremnih vremenskih uslova, suše, poplava, oluje i visokih temperatura.

Kako se navodi, iako je britanska vlada radila na jačanju i pronalaženju adekvatnog odgovora na klimatske promene, kao i na ublažavanju rizika, trebalo je da učini više i ranije kako bi se pripremila i prilagodila za ekstremne vremenske uslove.

Tanjug AP/Lucinda Cameron/PA via AP

 

"Sadašnji izazov za vladu je kako da stavi dovoljan naglasak na prevenciju i pripravnost, ali i donošenje informisanih odluka o određivanju prioriteta kako bi se obezbedila efikasna i efektivna ulaganja na duge staze", navodi se u izveštaju Nacionalne kancelarije za reviziju, prenosi Rojters.  

Dodaje se da bi vladina odeljenja trebalo ubrzano da rade do 2025. godine na koordinisanom, prioritetnom pristupu ulaganjima u klimu i njenom prilagođavanju, i potom, implementirajući ga do 2028. godine, što je pre njenog sadašnjeg cilja koji bi trebalo da bude sproveden do 2030. godine.

Zbog odsustva efikasne strategije i ciljeva britanskoj vladi je teško da donosi odluke o investicijama, ocenjuje NAO.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa