Nauka

Meteorološka agencija UN: Svet gubi trku da spase lednike koji se tope

Komentari

Autor: Tanjug

05/12/2023

-

12:35

Meteorološka agencija UN: Svet gubi trku da spase lednike koji se tope
Meteorološka agencija UN: Svet gubi trku da spase lednike koji se tope - Copyright Tanjug/AP/T. Gossman, M. Gascoyne, C. Grey/British Antarctic Survey

veličina teksta

Aa Aa

Meteorološka agencija Ujedinjenih nacija saopštila je danas da su se glečeri u periodu između 2011. i 2020. smanjili više nego ikada i da je na Antarktiku izgubljeno više od 75 odsto leda u poređenju sa prethodnih deset godina, upozorivši da svet gubi trku da spase lednike koji se tope.

Meteorološka agencija UN upozorava na te promene u svom najnovijem izveštaju o posledicama klimatskih promena na planeti tokom više decenija, preneo je AP.

Prema njihovim podacima, glečeri širom sveta su se stanjili za otprilike jedan metar godišnje u proseku od 2011. do 2020. godine.

Mereno je više od 40 "referentnih glečera", a rezultati su pokazali najveće smanjenje mase lednika u toj deceniji.

"Svaka decenija od 1990-ih bila je toplija od prethodne i ne vidimo trenutne znake da se ovaj trend menja", rekao je generalni sekretar svetske meteorološke agencije Peteri Talas, upozoravajući da svet gubi trku da spase lednike koji se tope.

Talas je ukazao da su zagrevanje okeana i otapanje lednika doveli do gotovo udvostručenja stope porasta nivoa mora za manje od jedne generacije.

Klimatolog sa Univerziteta Pensilvanija u SAD Majkl Man tvrdi da se zagrevanje stalno povećava od 1990. godine, ali da se ne ubrzava.

Man je u mejlu upozorio da takvo zagrevanje podstiče sve opasnije ekstremne vremenske prilike, obalne poplave i mnoge druge "katastrofalne“ uticaje.

Man je istakao da je zbog toga krajnje neophodno da se na globalnom samitu COP28, koji se održava u Dubaiju, donesu zaključci za smanjenje emisija ugljen dioksida.

Komentari (0)

Magazin