Planeta

Zabrinjavajući izveštaji o klimi dok lideri traže rešenja na samitu COP 28: "Promena mora da počne odmah"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/12/2023

-

15:58

Zabrinjavajući izveštaji o klimi dok lideri traže rešenja na samitu COP 28: "Promena mora da počne odmah"
COP28 - Copyright Tanjug/Photo by COP28/Neville Hopwood

veličina teksta

Aa Aa

Ova godina je na putu da bude putu da bude najtoplija ikada, dok je proteklih osam godina bilo osam najtoplijih na globalnom nivou. U žiži rasprave, trenutno je Samit lidera o klimatskim promenama COP28 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i tema kako ubrzati korak do čistih izvora energije da bi se smanjile emisije štetnih gasova pre 2030. godine.

Velika je verovatnoća da se COP 28 dešava u najtoplijoj godini ikada zabeleženoj na Zemlji, a katastrofalni ishodi ne shvataju se dovoljno ozbiljno, upozoravaju stručnjaci.

Izveštaji pokazuju da će do 2070. godine dve milijarde ljudi trpeti godišnje prosečne temperature od 29 stepeni. Svet će se za sada zagrevati za oko 1,1 stepen brže nego krajem 19. veka. Ova promena ima ogroman uticaj na životnu sredinu kao što su češće, intenzivnije, ekstremno vreme, brzo otapanje glečera i ledenih pokrivača, kao i ogroman pad arktičkog morskog leda i zagrevanje okeana.

Morski led na Antarktiku već je sada na istorijskom minimumu. Nove brojke pokazuju da je ovog septembra bio 1,5 miliona kvadratnih metara manji od proseka za to doba godine, a to je oblast veličine Portugala, Španije, Francuske i Nemačke zajedno.

Euronews

Ahmed al Muhaibri: Samo kroz zajednički pristup možemo ići napred

Gotovo sve zemlje koje prisustvuju konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, COP 28, saglasile su se da se osnuje fond koji bi siromašnim zemljama pomogao da saniraju posledice klimatskih promena.

Predsednik COP28 Sultan Ahmed al Džaber, pozdravio je odluku o osnivanju fonda i ocenio da je to pozitivan signal upućen svetu. 

Konferencija je otvorena snažnim pozivom da se ubrza kolektivna klimatska akcija. Ovogodišnji samit označava i završetak globalnog pregleda, prve procene globalnog napretka u primeni Pariskog sporazuma iz 2015. godine. 

Na tu temu je za Euronews govorio generalni sekretar Vrhovnog saveta za energetiku Dubaija Ahmed al Muhaibri. 

"Mislim da je veoma važno shvatiti da samo kroz zajednički pristup i dobro partnerstvo i naravno zelena rešenja, zelene fondove i zelene politike možemo ići napred i doneti promene. I ova promena mora da počne odmah", kazao je Al Muhaibri. 

Predsednik COP 28 Sultan Al Džaber se osvrnuo na optužbe da će iskoristiti samit za sklapanje sporazuma o nafti i gasu. On je rekao da su ovi navodi lažni, netačni i neistiniti. 

Više od 165 šefova država i 70 hiljada delegata na samitu COP 28 u naredne dve nedelje će razgovarati o klimatskim promenama i globalnom zagrevanju i pokušati da sprovedu održive politike.

Euronews

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet