Evropa

Kanarska ostrva preplavljena migrantima: Ima ih 13 puta više nego prošle godine, negde su brojniji od stanovnika

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2024

-

21:41

Kanarska ostrva preplavljena migrantima: Ima ih 13 puta više nego prošle godine, negde su brojniji od stanovnika
Kanarska ostrva preplavljena migrantima: Ima ih 13 puta više nego prošle godine, negde su brojniji od stanovnika - Copyright EPA-EFE/Adriel Perdomo

veličina teksta

Aa Aa

Broj migranata iz zapadne Afrike koji dolaze čamcima na španska Kanarska ostrva popeo se za više od 1.000 odsto u januaru u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su današnji podaci španske policije.

Ukupno 7.270 nelegalnih migranata došlo je do Kanara u periodu između 1. i 31. januara, što je uvećanje od 13 puta, u odnosu na 566 za isti period u 2023. godini, preneo je Rojters.

Preko lanca ostrva, koji se nalazi severozapadno od Afrike, jedno od najpopularnijih španskih turističkih destinacija, prošle godine ušlo je rekordnih 39.910 migranata.

El Iijero, najmanje i najzapadnije ostrvo arhipelaga, primilo je više migranata nego što ima stanovnika - 9.000, u 2023. 

Prema godišnjem izveštaju grupe za ljudska prava Voking borders, atlantska ruta ka Kanarskim ostrva najsmrtonosnija je ruta za migrante koji dolaze u Španiju, pošto je 6.007 ljudi prošle godine izgubilo život upokušaju da dođe preko mora.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa