Evropa

Bukti rat među poljoprivrednicima: Dok Francuska i Španija raspravljaju ko ima bolji paradajz, Maroko preuzima tržište

Komentari

Autor: Local, El Mundo, BFMTV, GBN, Politico

08/02/2024

-

15:56

Bukti rat među poljoprivrednicima: Dok Francuska i Španija raspravljaju ko ima bolji paradajz, Maroko preuzima tržište
Bukti rat među poljoprivrednicima: Dok Francuska i Španija raspravljaju ko ima bolji paradajz, Maroko preuzima tržište - Copyright AP Photo/Alberto Saiz

veličina teksta

Aa Aa

Bivša francuska ministarka životne sredine nazvala je španski paradajz "nejestivim", dok su francuski farmeri počeli da uništavaju španske proizvode kao deo svojih protesta i blokada puteva.  

Francuski farmeri koji stoje iza blokade puteva širom Francuske u protekle dve nedelje, istakli su španske i italijanske proizvode kao jednu od svojih promarnih meta, tvrdeći da ih susedni farmeri "potcenjuju".

Bilo je čak i napada na španske kamione koji su prevozili sve, od vina do zelene salate, a video-snimci pokazuju kako gajbe sa hranom razbijaju o zemlju ili pale.

Portal "The Local" piše da nije prvi put da francuski farmeri zauzimaju ovako agresivan pristup prema španskim proizvodima, ali prema jednom od španskih transportnih udruženja, najnoviji krug vandalizma trenutno rezultira gubicima od 12 miliona evra dnevno.

Mnogi španski vozači kamiona odbijaju da pređu u Francusku iz straha šta će se desiti sa njihovom robom i vozilima.

Španska konfederacija za transport robe (CETM) saopštila je da demonstranti "deluju uz odobrenje francuske žandarmerije".

"Ako su stvari ovakve, nema šanse da sada idem u Francusku, ni ja ni bilo ko", rekao je jedan vozač kamiona za španski "El Mundo".

Dolivanje ulja na vatru

Bivša francuska ministarka životne sredine Segolen Rojal "dolila je ulje na vatru" kada je tokom gostovanja na francuskom informativnom kanalu BFMTV izjavila da je španski paradajz "nejestiv", kao i da je španska organska hrana "lažna", te su stoga francuski potrošači "prevareni".

Prema njenim rečima, francuska prehrambena industrija "ulaže napor da ispuni standarde kvaliteta i bezbednosti hrane smanjujući pesticide koji štete životnoj sredini", dok trpi "nepoštovanje od strane španskih proizvođača koji skandalozno ne ispunjavaju te standarde".

Ove izjave doprinele su onome što španska štampa naziva "poljoprivredno-prehrambenim nacionalizmom", te navele španskog premijera Pedra Sančeza da stane u odbranu španskog paradajza.

"Mislim da gospođa Rojal nije imala tu sreću da proba španski paradajz. Pozivam je da dođe u Španiju i proba bilo koju od španskih sorti paradajza i videće da je on zaista nenadmašiv", rekao je on na konferenciji za novinare u Briselu.

Zbog ovih izjava špansko Udruženje organskih poljoprivrednika podnelo je zvaničnu žalbu protiv Rojal u Briselu.

"Ta dama ima problem sa nepcem. Za razliku od Francuske i drugih zemalja, mi imamo sunce tokom čitave godine. I zato naš paradajz, pored toga što je u skladu sa svim strogim propisima, ima ukus koji ima", rekao je farmer iz Konil de la Frontere u južnoj Španiji Bartolo Ramizer, a prenosi "GBN".

Najveća pretnja marokanski paradajz

Otkako su pre dve nedelje počeli poljoprivredni protest u Francuskoj, kritike na račun španskih farmera su u porastu, uz optužbe da su njihovi proizvodi preplavili francusko tržište jeftinim proizvodima koji su nižeg ekološkog standarda od francuskih.

"Ne postoji konkurentska prednost za španske proizvode u odnosu na bilo koje druge na unutrašnjem tržištu", rekao je Sančez na konferenciji, dodajući da su tvrdnje Segolin Rojal "neosnovane".

"Ista pravila važe u Francuskoj, Španiji, Portugalu, Italiji, Holandiji i ostalim državama članicama", rekao je on.

Međutim, francuski premijer Gabrijel Atal stao je na stranu francuskih farmera tvrdeći da su im "nametnuta prvila koja drugi nemaju" zbog zakonodavstva EU.

Francuska uvozi otprilike 50 odsto povrća i 60 odsto voća, što najbolje ilustruje kolika je konkurentnost drugih mediteranskih proizvođača hrane i teško joj je suprotstaviti se.

AP Photo/Petros Giannakouris, File

 

Međutim, u realnosti, i francuski i španski farmeri suočavaju se sa većom komercijalnom pretnjom od marokanskog paradajza, pošto je Sporazum o zoni slobodne trgovine između EU i severnoafričke zemlje omogućio da uvoz marokanskog paradajza širom Evrope eksponencijalno raste svake godine od 1996.

Maroko je 2022. izvezao 740 miliona kilograma paradajza u EU, a Francuska je glavni uvoznik, pošto je Španija izgubila mesto glavnog snabdevača paradajza u bloku.

Španski poslanici u Evropskom parlamentu optužili su Maroko da je njihov paradajz pogrešno označio kao španski i da je premašio njihovu izvoznu kvotu u blok.

Komentari (0)

Evropa