Evropa

"Nikada nećemo ćutati": Godišnjica ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove verenice u Slovačkoj

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2024

-

21:52

"Nikada nećemo ćutati": Godišnjica ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove verenice u Slovačkoj
Tanjug/AP/Jaroslav Novák/TASR - Copyright Tanjug/AP/Jaroslav Novák/TASR

veličina teksta

Aa Aa

U jeku protesta protiv vlade premijera Roberta Fica, hiljade ljudi okupile su se danas u više desetina gradova širom Slovačke da obeleže šestu godišnjicu od ubistva istraživačkog novinara i njegove verenice u februaru 2018. godine.

Novinar Jan Kuciak i njegova verenica Martina Kusnirova, oboje stari 27 godina, ubijeni su 21. februara 2018. godine iz vatrenog oružja u svojoj kući u gradu Velka Maca, istočno od Bratislave, prenosi AP.

Tri osobe su dobile stroge zatvorske kazne zbog svoje uloge u ubistvima, uključujući bivšeg vojnika Miroslava Marčeka, koji je priznao krivicu za ubiistvo Kuciaka i Kusnirove.

Marijan Kocner, biznismen koji je bio optužen za organizovanje ubistava, dva puta je oslobođen optužbi, ali tužilaštvo je uvereno da je Kocner platio Marčeku da likvidira istraživačkog novinara i njegovu verenicu.

Ovo dvostruko ubistvo je izazvalo velike ulične proteste koji nisu viđeni od antikomunističke baršunaste revolucije 1989. godine u Čehoslovačkoj, a otac ubijenog novinara Jozef Kuciak zahvalio je ljudima u Bratislavi "koji pomažu u borbi za pravdu".

Politička kriza koja je usledila nakon ovih likvidacija dovela je do kolapsa koalicione vlade na čijem je čelu tada bio populistički premijer Robert Fico, ali on se prošle godine vratio na vlast nakon što je njegova partija Smer (Smer) pobedila na parlamentarnim izborima na proruskoj i antiameričkoj platformi.

"(Fico) ponovo pravi mete od novinara i ugrožava slobodu štampe. Šest godina nakon ubistava još uvek možemo da čujemo pretnje novinarima", rekao je Pavol Salai iz organizacije Reporteri bez granica u Bratislavi.

U otvorenom saopštenju glavnih urednika brojnih velikih slovačkih novina i drugih medijskih organizacija između ostalog stoji i poruka - "Nikada nećemo ćutati".
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa