Evropa

Državljani trećih zemalja birali čije bi državljanstvo u EU najviše voleli da poseduju - rezultati iznenadili

Komentari

Autor: ShengenVisaInfo

24/02/2024

-

19:48

Državljani trećih zemalja birali čije bi državljanstvo u EU najviše voleli da poseduju - rezultati iznenadili
Državljani trećih zemalja birali čije bi državljanstvo u EU najviše voleli da poseduju - rezultati iznenadili - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Državljani trećih zemalja podelili su svoje preferencije u vezi sa državljanstvom EU, a veliki broj njih reklo je da bi se najradije opredelili za pasoš Irske, ako bi već imali priliku da biraju bilo koje državljanstvo EU, navodi portal ShengenVisaInfo.

U temi na Redditu o izboru državljanstva EU, jedan ispitanik je rekao da bi najradije izabrao irsko državljanstvo. On je u obrazloženju istakao da bi posedovanjem pasoša Irske automatski stekao pravo da radi i živi i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Veliki procenat ostalih ispitanika takođe deli ovo mišljenje, ističući Irsku kao "najbolji izbor".

Prema aranmžanu Common Travel Area, građanima Irske je dozvoljeno da žive, rade i pristupaju javnim uslugama u Ujedinjenom Kraljevstvu bez ikakvih zahteva za dobijanje radne ili boravišne dozvole.

Pošto je Nemačka odlučila da dozvoli dvojno državljanstvo, pasoš ove zemlje je takođe jedan od najtraženijih. Nekoliko ispitanika je reklo da bi više voleli nemačko državljanstvo, ističući mogućnosti zapošljavanja koje ova zemlja nudi, posebno za kvalifikovane i visokokvalifikovane radnike.

Prefencije za holandsko i belgijsko državljanstvo takođe su bile prilično rasprostranjene. Ispitanik koji bi izabrao belgijsko državljanstvo kao razlog je naveo to što ova zemlja ima mnogo mogućnosti za zapošljavanje u određenim oblastima rada i jedan od najboljih zdravstvenih sistema u bloku.

Što se tiče holanskog državljanstva, ispitanici su rekli da bi izabrali pasoš ove zemlje jer je Holandija poznata po svom obrazovnom sistemu, između ostalog.

Ispitanici su pri donošenju ovakvih izbora imali na umu i rangiranje pasoša. Iriski pasoš je trenutno na 18. mestu prema pasoškom indeksu VisaGuide. Nosioci irskog pasoša mogu da putuju u ukupno 111 zemalja sveta bez vize i bez pasoša u 32 zemlje.

Među svim pasošima koje preferiraju državljani trećih zemalja, nemački pasoš je na najviše rangiran, a trenutno je i na prvom mestu u svetu. Nosioci nemačkih pasoša mogu da putuju bez vize u 106 zemalja, a za samo 18 zemalja moraju da podnesu zahtev za vizu.

Što se tiče holandskog i belgijskog pasoša, oni trenutno zauzimaju šesto, odnosno 17. mesto. U ovom trenutku, pasoš Holandije omogućava bezvizni ulazak u 108 zemalja, a Belgije u 106 zemalja.

Komentari (0)

Evropa