Evropa

Novi protest poljoprivrednika u Briselu: Bodljikava žica i dimne bombe oko sedišta Evropske unije

Komentari

Autor: Tanjug

26/02/2024

-

10:25

Novi protest poljoprivrednika u Briselu: Bodljikava žica i dimne bombe oko sedišta Evropske unije
Novi protest poljoprivrednika u Briselu: Bodljikava žica i dimne bombe oko sedišta Evropske unije - Copyright AP Photo/Harry Nakos

veličina teksta

Aa Aa

U Briselu je došlo do manjeg incidenta između poljoprivrednika koji danas protestuju ispred sedišta EU i policije, kada je jedna grupa demonstranata probila kordon policije kako bi bliže prišli trgu Šuman koji je je centar protesta.

Učesnici protesta gađali su policiju balegom, pomorandžama i dimnim bombama, a jedan poljoprivrednik je put prekrio slamom, prenosi Brisel Tajms pozivajući se na novinsku agenciju Belga.

Pojedini poljoprivrednici zapalili su bale sena i traktorske gume, a neki su gume bacali ispred ulaza u sedište EU.

U Briselu se ponovo održavaju protesti poljoprivrednika, koji se bune zbog jeftine cene uvoza. Oni su sa traktorima ušli u grad, a prema rečima portparolke policije Ilse Van de Kir u Evropskom kvartu se nalazi najmanje 300 traktora, koji su blokirali i okolne ulice, prenosi Tajms of Brisel.

U gradu se čuju sirene i zapaljeno je nekoliko dimnih bombi, a Van de Kir kaže da je situacija u ovom trenutku mirna i da je više stotina policajaca raspoređeno u Evropskom kvartu i na krtitičnim tačkama i ulaznim putevima.

Zatvoreno je i nekoliko tunela, puteva i metro stanica. Agencija AP prenosi da su poljoprivrednici napravili betonske barijere i da su bodljikavim žicama okružili sedište Evropske unije, da su traktori okićeni zastavama i sa transparentima, kao i da neki od njih bacaju gume ispred ulaza u zgradu EU.

U Briselu se danas održava sastanak ministara poljoprivrede Evropske unije, a glavni protest planiran je ispred sedišta Unije u 11 časova.

Poljoprivrednici već nekoliko nedelja vode kampanju protiv, kako su rekli, prestrogih evropskih ekoloških pravila i pada prihoda i traže od Evropske unije da se povuče iz sporazuma o slobodnoj trgovini, a konkretno u ponedeljak fokus je na sporazumu Merkosur sa južnoameričkim zemljama, čiji je cilj da dozvoli jeftine proizvode na tržištima drugih.

Poljoprivrednici traže i da se regulišu tržišta kako bi se garantovale fer i stabilne cene, puna poljoprivredna i prehrambena politika za podršku agroekološkim praksama i prilagođavanje uredbe o azotu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa