Evropa

Protest grčkih poljoprivrednika: Blokirali granični prelaz Evzoni i Atinu, zahtevaju niže cene goriva

Komentari

Autor: Tanjug

20/02/2024

-

20:46

Protest grčkih poljoprivrednika: Blokirali granični prelaz Evzoni i Atinu, zahtevaju niže cene goriva
Protest grčkih poljoprivrednika: Blokirali granični prelaz Evzoni i Atinu, zahtevaju niže cene goriva - Copyright Printscreen YouTube/OpenTv

veličina teksta

Aa Aa

Grčki poljoprivrednici blokirali su večeras granični prelaz Evzoni za ulazak u Grčku, a putničkim i teretnim vozilima je dozvoljen prolaz na svakih pola sata po deset minuta.

Vest je za agenciju MIA potvrdio načelnik Južnog regionalnog centra za granične poslove pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Severne Makedonije Slavčo Bogev.

"Od 18 časova po makedonskom vremenu otežan je ulazak u Grčku preko prelaza Evzoni zbog blokade grčkih poljoprivrednika. Rampe se podižu po deset minuta na svakih pola sata i za sada nemamo informacije do kada će prelaz biti blokiran", rekao je Bogev, prenosi Sitel.

Na ostalim graničnim prelazima između Severne Makedonije i Grčke promet putnika i robe za sada se odvija normalno, a do 19 sati zastoj je od tri sata na prelazu Mejitlija-Niki, koji su grčki poljoprivrednici blokirali od 16 časova.

Grčki poljoprivrednici su ranije danas dovezli traktore u Atinu kako bi protestovali ispred parlamenta zbog sve većih cena energenata, konkurencije iz inostranstva i nerešenih problema zbog nedavnih poplava.

Njihov protest prati proteste poljoprivrednika u drugim delovima Evrope, uključujući Francusku, Belgiju, Holandiju, Poljsku i Italiju, gde su farmeri započeli slične demonstracije.

Grčki sindikat poljoprivrednika je bio u pregovorima sa premijerom Kirjakosom Micotakisom nekoliko nedelja, ali oni kažu da mere koje su najavljene nisu dovoljne da se ispune njihovi zahtevi, preneo je "Katimerini".

U ponedeljak uveče, poljoprivrednici su poređali traktore i pikap vozila duž autoputa, dok su se okupljali u centralnoj Grčkoj kako bi zajedno otišli u Atinu.

"Postoje mnogi problemi, većina od njih je gorivo i cena energenata. Prošla nedelja je bila katastrofalna za farmere, nismo proizvodili grožđe, maslinovo ulje, pravili smo malo pamuka koji je otkupljen vrlo jeftino", rekao je jedan od poljoprivrednika.

U utorak ujutro, desetine poljoprivrednika došlo je brodom u luku Pirej sa južnog ostrva Krita, a deo poljoprivrednika došlo je autobusima iz kopnenog dela. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa