Evropa

Istanbul u strahu od razornog zemljotresa i cunamija: U priobalnim kvartovima postavljeni prvi znakovi upozorenja

Komentari

Autor: Al Džazira, ERT, Protothema/T.T.

27/02/2024

-

21:50

Istanbul u strahu od razornog zemljotresa i cunamija: U priobalnim kvartovima postavljeni prvi znakovi upozorenja
Istanbul u strahu od razornog zemljotresa i cunamija: U priobalnim kvartovima postavljeni prvi znakovi upozorenja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti u Turskoj već mesecima žive pod pretnjom velikog zemljotresa u Istanbulu za koji se strahuje da bi mogao da bude magnitude veće od 7 stepeni Rihtera i za posledicu ima cunami razorne moći.

Zbog toga su još nekoliko meseci postavljeni znakovi upozorenja na cunami u nekoliko delova Istanbula, u kojima se ljudi pozivaju da se presele u više delove grada dalje od obala Bosfora.

Prvi takvi znakovi postavljeni su u Bujukčekmeču, širem istanbulskom području, odnosno okrugu na evropskoj strani grada koji je dom duge obale, ali i gde su gusto naseljena područja odvojena od mora samo plažama i dugačkim šetalištem.

Istovremeno, međutim, takvi znakovi postavljeni su i u centralne delove Istanbula, kao što je Fanari. Prema pisanju grčke "Prototheme", isti znakovi postoje i u krugu Vaseljenske patrijaršije u istorijskom okrugu.

"Veliki zemljotres u Turskoj je izvestan"

Eftimios Lekas, profesor primenjene geologije dinamičke tektonike i upravljanja prirodnim katastrofama i predsednik Organizacije za planiranje i zaštitu od zemljotresa, još jednom je upozorio na veliki zemljotres koji je izvestan u Istanbulu, a slične procene dali su seizmolozi iz celog sveta.

"Rascep Severne Analodije koji počinje od Kaspijskog mora i završava se u Egejskom moru u dužini od 1.300 kilometara, ima samo jedan deo koji nije polomljen i nije izazvao veći zemljotres, a to je onaj koji se nalazi u podmorju južno od Istanbula", rekao je prof. Lekas za grčki javni servis ERT.

Istovremeno, on je pojasnio da nije reč o novom rascepu već o velikoj tektonskoj strukturi koja je deo Severnoanadolskog raseda.

Drugi krak je onaj koji ide iz Nikomedije, prolazi kroz Bursu, nakon čega se razdvaja u dva kraka, 50 kilometara južnije. Na pitanje da li bi takav zemljotres mogao da bude razoran i po Grčku, Lekas je odgovorio:

"Da, oba ova raseda imaju jedan pravac - Istok i Zapad. Dakle, oba raseda imaju projekciju u Egejskom moru, a ne u kontinentalnoj oblasti Grčke", rekao je on i dodao da ove procene ne dolaze samo od turskih seizmologa, već i kolega širom sveta.

"Dakle, činjenica je da možemo očekivati veliki zemljotres u Istanbulu"

AP/Jon Gambrell

 

Prof. Lekas ističe da je alarm oglašen ponajviše zbog činjenice da Istanbul poseduje ogromnu količinu i gustinu stanovništva. Trećina kuća u Istanbulu su stare gradnje, a tek trećina modernih je građeno prema antiseizmičkim propisima.

"Ali ni to nam ne govori mnogo. Prošle godine smo videli šta se u Antakiji i šire dogodilo sa novogradnjom. Izgradnja u novom gradu Istanbulu, prema aerodromu takođe se pokazala nebezbednom", istakao je on.

Političke kampanje se grade na strahu od zemljotresa

Imajući ovo na umu, spremnost grada za katastrofe bi trebalo da bude ključno pitanje uoči lokalnih izbora širom zemlje u martu.

Murat Kurum, kandidat za gradonačelnika Partije pravde i razvoja (AK) predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, ima za cilj da povrati Istanbul od Imamoglua, političara Republikanske narodne partije koji ga je preuzeo 2019. godine.

"Vidimo da je ovaj put fokusa kampanje na zemljotresu i urbanoj transformaciji", rekao je Ozer Oz, član odbora istanbulske Komore građevinskih inženjera za "Al Džaziru".

"Međutim, opasnost od zemljotresa za Istanbul nije tek tako nestala. To je pretnja koju se približava svakim danom od zemljotresa 1999. i postaje sve veća"

Kurum je bio ministar za životnu sredinu, urbanizaciju i klimatske promene između 2018. i 2023. godine, gde je imao centralnu ulogu u pripremi turskih gradova za katastrofu.

Tanjug/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/Đorđe Krstić

 

Međutim, optužen je za loše upravljanje nakon prošlogodišnjih zemljotresa. Ponajviše zbog amnestije za građevinske dozvole kada je više od tri miliona izdato širom Turske samo uz plaćanje kazne, ali ne i poboljšanje izgradnje.

Ali, on je u predizbornom obećanju datom 25. januara obećao da "u Istanbulu neće ostati nijedna rizična zgrada" u slučaju da on bude izabran.

On je rekao da će tokom njegovog petogodišnjeg mandata biti izgradnjeno 650 hiljada novih domova i renovirano još 250 hiljada kroz podršku vlasnicima kuća u privatnom sektoru.

Aktuelni gradonačelnik Imamoglu, u međuvremenu, kaže da postoji 200.000 rizičnih zgrada u kojima se nalazi tri miliona ljudi, kojima je hitno potrebna transformacija.

Tanjug/AP/Denes Erdos

 

Govoreći na ceremoniji uručenja ključeva novih stambenih objekata u Kahramanmarašu na godišnjicu prošlogodišnjih zemljotresa, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je odbacio tvrdnje o pristranosti prema opštinama predvođenim opozicijom.

"Mi smo kao Vlada poslali i šaljemo deo budžeta koji treba da dobiju svim opštinama, bez obzira kojoj partiji pripadaju. Opozicione opštine od Istanbula do Izmira, od Ankare do Hataja ne mogu da pruže usluge svojim gradovima koje zaslužuju... jedini razlog za to su nesposobnost, neznanje i vođenje drugih kalkulacija", rekao je on tada.

Komentari (0)

Evropa