Evropa

Sijarto "iznenađen" mešanjem u slučaj Italijanke zatvorene u Mađarskoj

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2024

-

23:19

Sijarto "iznenađen" mešanjem u slučaj Italijanke zatvorene u Mađarskoj
Tanjug/AP/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je posle sastanka sa italijanskim kolegom Antoniom Tajanijem danas u Rimu da je bio iznenađen italijanskim mešanjem u slučaj Ilarije Salis, antifašističke aktivistkinje optužene za napad na dvojicu neonacista pre godinu dana, od kada je Salis zatvorena u Budimpešti.

Sijarto je istakao da je Salis radikalna militantinja koja je napala nevine ljude na ulici i dodao da se nada da će ona dobiti "zasluženu kaznu".Naglasio je da ona "nije mučenica", prenosi Ansa.

Otac Ilarije Salis je pokušavao da je premesti u Italiju u kućni pritvor, ali Tajani i italijanski ministar pravde Karlo Nordio rekli su da ne mogu da se mešaju u suvereni mađarski pravosudni sistem.

Advokat aktivistkinje je stoga podneo molbu da je stavi u kućni pritvor u Budimpešti, a snimak kako je na lancu vode na sud sa lisicama na rukama i gležnjevima izazvao je negodovanje u Italiji.

Salis, nastavnici osnovne škole u ​​Monci, preti kazna do 24 godine zatvora zbog napada na neonaciste na njihovoj godišnjoj komemoraciji za, kako tvrdi mađarska neonacistička grupa, herojskog nacističkog puka koji se borio protiv ruskih trupa.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa