Evropa

Štrajk paralisao javni prevoz u Nemačkoj: Ne rade autobusi, tramvaji i metro

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2024

-

11:43

Štrajk paralisao javni prevoz u Nemačkoj: Ne rade autobusi, tramvaji i metro
Štrajk paralisao javni prevoz u Nemačkoj: Ne rade autobusi, tramvaji i metro - Copyright Tanjug/Georg Moritz/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Autobusi, tramvaji i vozovi u podzemnoj železnici ne saobraćaju danas u većem delu Nemačke, pošto su zaposleni u javnom prevozu napustili svoja radna mesta na vrhuncu nedeljnog štrajka, u koji su stupili kako bi zahtevali bolje uslove rada.

Sa radnih mesta u javnom prevozu, na poziv nemačkog sindikata Verdi, otišli su zaposleni u 14 od 16 nemačkih država, uključujući u Berlinu, prenosi Rojters.

Operater za javni prevoz u Berlinu BVG nazvao je štrajk "nepotrebnim i potpuno preuveličanim", dodaje Dojče vele.

Sindikat Verdi pozvao je ranije zaposlene u javnom prevozu da od 26. februara do 2. marta stupe u štrajk upozorenja širom zemlje kako bi se pojačao pritisak na poslodavce u sporu oko plata i uslova rada zaposlenih i najavio da će 1. mart biti glavni dan štrajka. 

Tanjug/Georg Moritz/dpa via AP

 

Verdi, koji zastupa oko 90.000 zaposlenih iz više od 130 opštinskih kompanija, rekao je da su pregovori o platama sa poslodavcima u javnom prevozu u zastoju u svim saveznim nemačkim državama.

Pokret protiv klimatskih promena "Petkom za budućnost"  podržao je štrajk Verdija i najavio da će danas organizovati demonstracije kako bi zatražio više akcija u vezi sa klimatskim promenama i veća ulaganja u javni prevoz.

Nemačka se suočava sa nizom štrajkova koji utiču na avionska i železnička putovanja pošto zaposleni, usled velike inflacije, traže veće plate od poslodavaca. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa