Nekretnine

Podaci Evrostata: Više od polovine građana Nemačke su podstanari

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2024

-

14:37

Podaci Evrostata: Više od polovine građana Nemačke su podstanari
Podaci Evrostata: Više od polovine građana Nemačke su podstanari - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Oko 47 odsto nemačkih građana živi u vlastitoj nekretnini, dok ostalih 53 odsto iznajmljuje stambeni prostor, pokazuju danas objavljeni podaci Evropskog statističkog zavoda Eurostat za 2022. godinu.

To stavlja Nemačku na dno evropske liste procenta vlasnika stanova, sa izuzetkom Švajcarske, dok najveći procenat stanovništva, oko 90 odsto, poseduje sopstvene nekretnine u Rumuniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Slovačkoj i Mađarskoj, piše Dojče vele.

Kao razlog niskog procenta posedovanja imovine navodi se industrijalizacija kasnih 1890-ih, rušenje posle Drugog svetskog rata, ali i pogodnosti koje danas imaju podstanari.

Majkl Fojgtlender iz Nemačkog ekonomskog instituta kaže da je u toj zemlji relativno lako iznajmiti porodičnu kuću ili stanove različitih veličina, kao i da je zakonska zaštita podstanara na visokom nivou.

S druge strane, ističe da su zbog strogih građevinskih propisa troškovi izgradnje nekretnine relativno visoki, a to važi i za dodatne troškove pri kupovini nekretnine, poput poreza na promet, koji sada iznosi čak 6,5 posto.

Procenat vlasništva takođe zavisi od regije i najniži je u velikim gradovima poput Berlina, Hamburga, Minhena i Frankfurta, a najviši u regijama Baden-Virtemberg i Donja Saksonija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis