Nekretnine

Gde se grade luksuzne nekretnine u Novom Sadu: Kvadrat čak i 3.500 evra, izjednačio se sa cenama na Savskom vencu

Komentari

Autor: Ljiljana Gradinac

30/01/2024

-

07:00

Gde se grade luksuzne nekretnine u Novom Sadu: Kvadrat čak i 3.500 evra, izjednačio se sa cenama na Savskom vencu
Gde se grade luksuzne nekretnine u Novom Sadu: Kvadrat čak i 3.500 evra, izjednačio se sa cenama na Savskom vencu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novi Sad je posle Beograda drugo najaktivnije tržište nekretnina i pokriva veliki deo tražnje. Dosta se gradi, a cene kvadrata luksuznih stanova u centru Novog Sada idu čak i do 3.500 evra, što je na nivou nekih centralnih opština u Beogradu, poput Savskog venca. Ti skupi stanovi u Novom Sadu su na ekskluzivnim lokacijama u centru grada i uglavnom su veći od 100 metara kvadratnih. 

Izvršni direktor City Expert Miloš Mitić rekao je za Euronews Srbija da ne postoji mnogo takvih objekata u Novom Sadu.  

"Ne mogu reći da je to trend u poslednjih nekoliko meseci, to je trend u čitavoj prošloj godini, s tim što ne postoji puno takvih projekata. Mi ne govorimo o velikoj ponudi takvih projekata, govorimo o nekoliko zgrada koje se nalaze u centru Novog Sada i koje imaju 10-15 stanova i uglavnom su velike kvadratura", rekao je Mitić. 

On je rekao da ne može tako lako ni da se pronađe lokacija za izgradnju zgrade u centru bilo kog velikog grada. 

Kako se kreću cene kvadrata

Mitić kaže da su ruski državljani prednost davali Novom Sadu, kao i da dosta firmi radi u tom gradu i da je to uzrokovalo da i cene kvadrata u Novom Sadu značajno porastu kao i u drugim delovima Srbije. 

"Što se tiče Novog Sada, cene se kreću od 1.300 evra na periferiji, pa čak i do 3.500 evra u centralnim delovima Novog Sada, gde su eksluzivniji projekti koji zauzimaju taj neki premijum segment. Tu možemo da govorimo o cenama koje se kreću i do 3.500 evra po kvadratnom metru. Postoji tražnja koja je aktivna, a to je uzrokovalo da se pojave projekti koji su na nekom visokom nivou cena, čak i ako uporedimo sa Beogradom", rekao je Mitić. 

On je naveo da je to cena kvadrata na nivou nekih centralnih opština Beograda. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Na Savskom vencu, kod Vukovog spomenik, kvadrat stana se kreće oko 3.000 evra a s druge strane, imate velike projekte koji su aktuelni u Beogradu koji idu i preko 4.000 evra plus PDV, ako pričamo o nekom centralnom delu Novog Beograda, Dorćolu, Beogradu na vodi, tim velikim kompleksima, odnosno kondominijumima koji imaju dodatan sadržaj, a nalaze se u centralnim lokacijama. Oni vuku i dosta kupaca, a samim tim su i im i cene značajno više od prosečne gradnje u Beogradu", rekao je Mitić. 

On je naveo da to isto važi za Novi Sad, s tim što u Novom Sadu trenutno nema nijednog toliko velikog projekta, nego je reč uglavnom o zgradama do nekih desetak stanova. 

PR specijalizovanog sajta za oglašavanje nekretnina "4zida" Aleksandra Mihajlović, kaže za Euronews Srbija, da je cena kvadrata u Novom Sadu na sličnom nivou kao i u 2023. 

"Na sajtu 4zida prosečna cena kvadrata u Novom Sadu je trenutno na sličnom nivou kao prošle godine i iznosi 2.265 evra u starogradnji dok je u novogradnji cena nešto niža i iznosi 2.175 evra", rekla je ona.

Kako je navela, trenutno je oglašeno više od 12.500 stanova. 

"U poslednjih šest meseci je na kraju svakog meseca broj ukupnih oglasa za Novi Sad bio između 18.500 i 22.000 oglasa", kaže Mihajlović. 

Koliki je pad tražnje 

Mitić kaže da je i u Novom Sadu, pogotovo u drugoj polovini prošle godine, primetna tendencija pada tražnje. 

On dodaje da je situacija slična kao i na nivou Srbije, s tim što je taj pad tražnje više usmeren ka staroj gradnji nego ka novogradnji. 

"Taj pad tražnje još uvek nije uzrokovao da dođe do toga da same cene krenu da idu nadole, jesu se stabilizovale, nemate više cene koje su toliko nerealne. Investitori su sad malo prilagodljivi u samim nekim pregovorima i žele za dosta stvari da izađu u susret kupcima, ali još uvek nemate jasnu krivu tendencije pada cena. Nije isključeno da će se desiti i u Novom Sadu i u Beogradu i u novogradnji, ne samo u staroj gradnji, s tim što mi ne očekujemo nikakav drastičan pad, pogotovo ne u novogradnji", rekao je Mitić. 

On je naveo da nema zastoja u tržištu, da tražnja jeste manja, ali da postoji i da je aktivna. 

"U zavisnosti od tržišta do tržišta, kolika je ponuda, kako se gradi, koliko je aktivno tržište same gradnje, u tom nekom balansu ponude i tražnje ćemo tražiti na kom tržištu će cene ići brže i više nadole, ili će se zadržati taj neki nivo stabilnosti", kaže Mitić. 

Komentari (0)

Biznis