Evropa

Voli Gazu, Putina i imitiranje mačaka: Britanci u šoku zbog povratka harizmatičnog i kontraverznog Škota u parlament

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/03/2024

-

18:03

Voli Gazu, Putina i imitiranje mačaka: Britanci u šoku zbog povratka harizmatičnog i kontraverznog Škota u parlament
Džordž Galovej - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kontraverzni i harizmatični škotski levičar Džordž Galovej (69) iz Radničke partije Velike Britanije pobedio je sinoć na izborima u opštini Ročdejl, čime je sebi izborio mesto u Parlamentu.

Veteran političke scene i bivši poslanik Laburističke partije, koji je svojom podrškom Palestincima i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu sablaznio vodeće stranke i "mejnstrim" medije, je osvojio 39,7 odsto glasova, dok je na drugom mestu bio nezavisni kandidat Dejvid Tuli sa 21,3 procenata. 

Posebno je odjeknula ubedljiva pobeda nad još jednim levičarskim kandidatom iz njegove bivše partije Ašarom Alijem, koji je osvojio samo 7,7 odsto glasova.

profimedia

 

 

"Kire Starmeru, ovo je za Gazu. I platićeš visoku cenu zato što omogućavaš, ohrabruješ i pružaš pokriće za katastrofu koja se trenutno dešava u okupiranoj Palestini, u Pojasu Gaze", poručio je Galovej u obraćanju posle pobede lideru laburista, nastavljajući da u centar pažnje stavlja masovnu pogibiju civila u tom sukobu, kao što je radio tokom kampanje.

Takođe je rekao da su Starmer i torijevski premijer Riši Sunak "dva obraza iste zadnjice, koja su podjednako nalupana".

Mesto u Parlamentu upražnjeno je nakon smrti laburističkog poslanika ser Tonija Lojda i očekivalo se da ova partija rutinski pobedi u mestu sa 26 odsto manjinskog stanovništva. Međutim, Ali se našao u centru skandala kada je procureo snimak njegove izjave da je Izrael umešan u napad Hamasa 7. oktobra, kojim je započeo rat u kojem je do sada ubijeno više od 30.000 Palestinaca, pretežno žena i dece. Partija se tada odrekla Alija, iako se izvinio, i zapretila disciplinskim merama svim njenim aktivistima ako ga budu podržali, pisao je Skaj njuz.  

Stav Galoveja prema ratu i masakru civila je još oštriji, pa on u emisijama na svom Jutjub kanalu, pred desetinama hiljada gledalaca, redovno ponavlja da Izrael i njegov premijer Benjamin Netanjahu čine genocid. Što je još šokantnije za Britance, Galovej otvoreno podržava Rusiju u ratu protiv Ukrajine i biće jedini poslanik sa ovim "nezamislivim" političkim opredeljenjem. 

On je tokom cele karijere imao jasno antiratne stavove, protivio se invaziji na Irak 2003. i putovao u Gazu kako bi se sam uverio u tamošnju situaciju. Britanskoj javnosti takođe "bode oči" to što je radio za državne televizije Rusije i Irana, RT i PressTV, agresivno se zalagavši za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz NATO-a.

To oslikava i program Radničke partije, koja osnovana pre samo pet godina, u 10 tačaka, koji obećava "kraj imperijalističkih ratova i finansijske dominacije, počev od povlačenja iz NATO saveza". 

Dodatna provokacija za izuzetno anti-ruski nastrojen politički establišment u Velikoj Britaniji bila je i Galovejeva nedavna izjava da je intervju američkog novinara Takera Karlsona pokazao narodu da Putin nije "ludi Vlad, ili loši Vlad" i da su ih lagali o njemu.

Radnička partija ne namerava da se ovde zaustavi o čemu svedoči i izjava Galoveja da se Starmer "probudio u svojoj najgoroj noćnoj mori" i da je pobeda u Ročdejlu "pomeranje tektonskih ploča".

"Imamo 59 spremnih poslaničkih kandidata, što znači da ćemo biti u trci za skoro 60 laburističkih mesta i ili ih sami poraziti ili dovesti do njihovog poraza u korist nezavisnih kandidata. Ne Radničke partije, već nezavisnih, koje smo spremni da podržimo i koji će ustati širom zemlje, a poznajem mnoge koji su već na terenu i koji će sada biti podstaknuti večerašnjim rezultatom", rekao je on obraćajući se pristalicama.

Takođe se pohvalio BBC-ju da je postao jedini poslanik, posle Vinstona Čerčila, koji je predstavljao četiri različite opštine u Donjem domu parlamenta. 

Laburisti se pravdaju i izvinjavaju

Starmer je posle poraza izjavio da je Galovej pobedio samo zato što su laburisti povukli podršku sopstvenom kandidatu. On se izvinio biračima zbog ovoga, ali je ostao pri stavu da je to bila ispravna odluka.

„Očigledno, stavićemo prvorazrednog kandidata i ujedinitelja pred birače u Ročdejlu na opštim izborima“, obećao je on.

profimedia

 

Bivši lider laburista u Ročdejlu Alan Bret rekao je za BBC-jev Radio 4 da ne misli da bi Galovej pobedio da proces izbora Laburističke partije nije bio pogrešno sproveden.

"Ne mislim da se on zalaže za Ročdejl, mislim da je za sebe i da ga nije briga za Ročdejl", rekao je on.

Organizacija "Kampanja protiv antisemitizma" (CAA) saopštila je da je "izuzetno zabrinuta" zbog pobede Galoveja, optužujući ga da ima "užasan istorijat provociranja jevrejske zajednice", uključujući i poziv da Bredford bude proglašen „zonom bez Izraela“, dok je bio poslanik tog grada.

Burna prošlost Džordža Galoveja

Galovej je prvi put izabran za poslanika laburista za opštinu Glazgov Hilhed 1987. godine, a nakon što je ta izborna jedinica ukinuta pre izbora 1997. godine, postao je poslanik laburista za Glazgov Kelvin.

Izbačen je iz Laburističke partije 2003. jer je stranku, kako piše list Indipendent doveo na loš glas, nakon što je tadašnju laburističku vladu nazvao "mašinom laži Tonija Blera" i rekao da bi britanske trupe koje se bore u Iraku trebalo da odbiju naređenja.

Ostao je na poziciji u Glazgovu do sledećih izbora, a zatim se pridružio Partiji poštovanja, predstavljajući je u izbornim jedinicama Betnal Grin end Bov i Bradford Vest.

profimedia

 

Godine 2006. pojavio se u četvrtoj sezoni "Velikog brata" u kojoj su učestvovale javne ličnosti gde se "proslavio" po bizarnom imitiranju mačke ljubimice glumice Rule Lenske. Izdržao je tri nedelje pre nego što je eliminisan.

Škotlanđanin je dugo bio vatreni pristalica palestinskog naroda i oštri kritičar Izraela, pozivajući na "demontažu cionističke države“.

Zbog toga je optužen za antisemitizam, a "TalkRadio" ga je otpustio 2019. jer je čestitao FK Liverpulu na pobedi nad Totenhem Hotspurom u finalu Lige šampiona tvitovanjem „Bez zastava Izraela na Kupu!“.

Optuživan je i za rasizam 2013. godine jer je napustio debatu na Univerzitetu Oksford nakon što je otkrio da je njegov protivnik izraelski državljanin. 

"Ne vodim debate sa Izraelcima“, rekao je on tada.

Galovej je čak uspeo da politički preživi susret sa pokojnim iračkim liderom Sadamom Huseinom, što bi verovatno okončalo karijere svih njegovih kolega.

Nisu ga kritikovali samo zbog politike i imitiranja mački po rijalitijima već i zbog izjave da bi seks sa ženom u nesvesti bio „loša seksualna etiketa“, ali ne i silovanje, što je kazao 2012. godine.

Komentari (0)

Evropa