Evropa

Gradonačelnik Londona: Premijer nije osudio rasističke, antimuslimanske i islamofobične izjave svojih torijevaca

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2024

-

22:36

Gradonačelnik Londona: Premijer nije osudio rasističke, antimuslimanske i islamofobične izjave svojih torijevaca
Tanjug/AP/Andrew Milligan - Copyright Tanjug/AP/Andrew Milligan

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Londona Sadik Kan kritikovao je britanskog premijera Rišija Sunaka jer nije osudio "rasističke, antimuslimanske i islamofobične" izjave poslanika torijevaca nakon premijerovog obraćanja u Dauning strit u kojem je kritikovao političke ekstremiste.

Gradonačelnik Londona je rekao da se premijer još nije u potpunosti osvrnuo na izjavu bivšeg potpredsednika torijevaca Lija Andersona, koji je rekao da islamisti "imaju kontrolu" nad Kanom i Londonom, preneo je "Gardijan".

Kan, jedan od najmoćnijih muslimana u javnom životu, upozorio je da je u proteklih nekoliko sedmica došlo do "usklađenog i rastućeg pokušaja nekih da degradiraju i ponize manjine radi političke i izborne koristi".

Ovo je usledilo nakon još jedne burne nedelje, u kojoj je Džordž Galovej pobedio na dopunskim izborima u Ročdejlu posle žestokog nadmetanja.

Nakon rezultata, premijer je u petak uveče održao improvizovani govor navodeći da je demokratija na udaru i kritikujući glasače što podržavaju Galoveja, čiji je govor bio fokusiran na Gazu i teške kritike upućene Izraelu.

Međutim, Kan je rekao da Sunak i njegov tim još uvek nisu u potpunosti odgovorili na izjave Andersona od prošlog meseca.

Dok je poslanik Ešfild suspendovan iz stranke, ministri su odbili da kažu da su te izjave predstavljale islamofobiju.

"Prošli smo nedelju dana od rasističkih, antimuslimanskih i islamofobičnih izjava visokog poslanika Torijevaca", rekao je Kan na konferenciji laburista u Londonu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa