Evropa

Kraj onlajn prevarama: Nemački "Amazon za kibernetički kriminal"-Crimemarket, pod kontrolom policije

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2024

-

19:20

Kraj onlajn prevarama: Nemački "Amazon za kibernetički kriminal"-Crimemarket, pod kontrolom policije
Nemačka policija - Copyright Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka policija razbila je najveću kriminalnu onlajn platformu na nemačkom govornom području sa više od 180.000 korisnika i uhapsila šest osoba.

Reč je o platformi "Crimemarket" koja se smatrala "nemačkim Amazonom za onlajn kriminal“, prenosi Dojče vele.

Izvedeno je vše od 100 pretresa i uhapšeno ukupno šest osoba, uključujući glavnog osumnjičenog, 23-godišnjeg muškarca iz Koršenbroiha, koji se nalazi nedaleko od Diseldorfa.

Protiv njega se vodi istraga zbog pranja novca i kompjuterske prevare. Server ove kriminalne organizacije zaplenjen je na Islandu.

Težište racije bilo je u nemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, gde je pretreseno ukupno 36 objekata. U njima su zaplenjeni brojni dokazi, poput mobilnih telefona i IT-uređaja, kao i droge te 600.000 evra u gotovini i pokretnim vrednostima.

Platforma je, kako su objasnili istražni organi, bila aktivna na regularnom internetu, a ne na Darknetu i bila je dostupna svima.

Prema tome, mnogi maloletnici su bili korisnici te platforme, rekla je Mirijam Brauns, iz policije u Diseldorfu. Zastrašujuće je, kako je pojasnila, koliko je bilo lako na internetu vršiti kriminalne radnje i to na svima dostupnim stranicama.

Na toj platformi bilo je registrovano više od 180.000 korisnika. Na njoj su bile nuđene kriminalne usluge, ali i detaljna uputstva za teška krvična dela, kao i droge.

Nakon uspešne policijske akcije, došlo je do značajnih promena na toj sceni. Svi podaci koji su se nalazili na platformi su u rukama policije. Administratori, moderatori i korisnici „Crimemarketa” sada moraju računati sa krivičnim merama.

"Korisnici od danas moraju očekivati da će im se policija ubrzo obratiti", rekla je Brauns.

"Danas je 'Crimemarket' zatvoren", rekao je u svom obraćanju javnosti ministar unutrašnjih poslova Severne Rajne-Vestfalije Herbert Rojl (CDU). 

Time je policiji pošlo za rukom da zada veliki udarac protiv vrhunskih kibernetičkih kriminalaca.

"Dakle, nismo imali posla s malim online trgovcem iz komšiluka, već s nemačkim Amazonom za kibernetički kriminal", rekao je Herbert Rojl.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa