Evropa

Evropska klimatska služba: Prošli mesec najtopliji februar u modernim vremenima

Komentari

Autor: Tanjug

07/03/2024

-

10:40

Evropska klimatska služba: Prošli mesec najtopliji februar u modernim vremenima
Euronews/Ljiljana Gradinac - Copyright Euronews/Ljiljana Gradinac

veličina teksta

Aa Aa

Prošli mesec je bio najtopliji februar u modernim vremenima, čime su mesečni rekordi produženi na devet zaredom, saopštila je evropska klimatska služba Kopernikus.

Od juna 2023. godine, svakog meseca su beležene nove rekordne temperature za taj period godine.

Istovremeno, površina svetskog mora je najtoplija u istoriji, a antarktički morski led ponovo je dostigao ekstremno niske vrednosti.

"Temperature površine okeana u ekvatorijalnom Pacifiku jasno odražavaju fenomen El Ninjo. Ali temperature površine mora u drugim delovima planete bile su uporno i neobično visoke u poslednjih 10 meseci", objašnjava profesorka Ćeleste Saulo, generalna sekretarka Svetske meteorološke organizacije.

Zagrevanje okeana izazvalo je zabrinutost zbog masovnog izbeljivanja koralnih grebena, a zagrevanje takođe podiže globalni nivo mora i može dovesti do stvaranja uragana većeg intenziteta.

Temperature i dalje podiže pacifički vremenski događaj El Ninjo, ali klimatske promene uzrokovane ljudskim faktorom su i dalje najveći uzrok zagrevanja, navodi BBC.

"Gasovi staklene bašte koji zadržavaju toplotu su nedvosmisleno glavni krivac", napomenula je Saulo.

Teške vrućine naročito su pogodile zapadnu Australiju, jugoistočnu Aziju, južnu Afriku i Južnu Ameriku. Koncentracije ugljen-dioksida su na najvišem nivou u poslednjih najmanje dva miliona godina i ponovo su porasle na skoro rekordne nivoe tokom prošle godine.

El Ninjo će nastaviti da utiče na temperature i vremenske prilike u narednih nekoliko meseci, a temprerature će opasti između aprila i juna, dok naučnici očekuje da hladnija faza La Ninja nastupi između juna i avgusta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa