Evropa

Pljušte kritike papi zbog izjave o Ukrajini: Šta je zapravo rekao rimski poglavar?

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug, Fonet

10/03/2024

-

15:40

Pljušte kritike papi zbog izjave o Ukrajini: Šta je zapravo rekao rimski poglavar?
Pljušte kritike papi zbog izjave o Ukrajini: Šta je zapravo rekao rimski poglavar? - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski i saveznički zvaničnici kritikovali su papu Franju zbog toga što je rekao da Kijev treba da ima "hrabrosti" da pregovara o okončanju rata sa Rusijom, što su mnogi protumačili kao poziv Ukrajini da se preda, javlja danas Asošijeted pres (AP).

Ministar spoljnih poslova Poljske Radek Sikorski i ukrajinski ambasador u Vatikanu Andrij Juraš koristili su analogije Drugog svetskog rata da osude papine izjave.

U intervjuu snimljenom proteklog meseca za švajcarski emiter RSI i delimično objavljenom u subotu, papa Franja je upotrebio frazu "hrabrost bele zastave" iznoseći stav da bi Ukrajina, suočena sa mogućim porazom, trebalo da bude otvorena za mirovne pregovore uz posredovanje međunarodnih sila.

"Kako bi bilo, radi ravnoteže, ohrabriti Putina da ima hrabrosti da povuče svoju vojsku iz Ukrajine? Mir bi odmah nastupio bez potrebe za pregovorima", odgovorio je poljski ministar spoljnih poslova Radek Sikorski na svom profilu na mreži Iks.

profimedia

 

Sikorski je napravio poređenje između onih koji pozivaju na pregovore, a "uskraćuju (Ukrajini) sredstva za odbranu" i "umirenja" evropskih lidera Adolfa Hitlera neposredno pre Drugog svetskog rata.

Ukrajinski ambasador u Vatikanu Andrij Juraš rekao je da je "neophodno izvući pouke" iz tog sukoba.

Portparol Vatikana Mateo Bruni pojasnio je da je papa podržao "prestanak neprijateljstava (i) primirje postignuto hrabrošću pregovora", a ne potpunu ukrajinsku predaju.

Vatikan: Papa ne traži od Ukrajine da se preda

Direktor Kancelarije za medije Vatikana Mateo Bruni izjavio je da papa Franja u intervjuu za švajcarski javni servis RSI, koji je prethodno objavljen, nije tražio od Ukrajine da se preda, kako su preneli neki mediji, već je nameravao da pozove na prekid vatre i da ukaže na "hrabrost pregovora".

"Papa je upotrebio metaforu 'bela zastava' koju je predložio novinar da bi ukazao na važnost prekida neprijateljstava, primirje postignuto hrabrošću pregovora. Na drugom mestu u intervjuu, govoreći uopšteno o ratu, papa je jasno poručio: 'pregovori nikada nisu predaja'", rekao je Bruni, prenosi Vatikan njuz.

Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

 

Kako se navodi, papu je tokom intervjua za švajcarsku televiziju novinar Lorenco Bučela pitao: "U Ukrajini neki pozivaju na hrabrost predaje, 'bele zastave'. Ali drugi kažu da bi to legitimisalo jaču stranu. Šta mislite?" Papa Franja je odgovorio: "To je jedno tumačenje. Ali verujem da je jači onaj ko vidi situaciju, ko misli na narod, ko ima hrabrost bele zastave, da pregovara".

Poglavar Rimokatoličke crkve je istakao da su pregovori mogući uz pomoć međunarodnih sila i da je potrebno imati "hrabrost za pregovore", dodaje Vatikan njuz.

Rojters i brojni drugi svetski mediji prethodno su preneli da je papa Franja izjavio da bi Ukrajina trebalo da smogne hrabrosti i da, kako je naveo, podigne ''belu zastavu'' i pregovara sa Rusijom o prekidu rata.

"Verujem da je jači onaj ko vidi situaciju, onaj koji misli o ljudima, onaj ko ima hrabrosti da podigne belu zastavu i pregovara", rekao je papa prošlog meseca u intervjuu švajcarskom javnom servisu RSI, koji će biti u celosti emitovan 20. marta u sklopu novog kulturnog programa, naveo je Rojters.

Zaharova: Papa se pozivom na pregovore za Ukrajinu nije obraćao Kijevu već Zapadu

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da se papa Franja u pozivu da se rat u Ukrajini okonča pregovorima nije obraćao Kijevu, već Zapadu koji, kako je navela, koristi Ukrajinu kao instrument za ostvarivanje svojih ambicija.

Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

 

Zaharova je rekla za agenciju ANSA da je papa u intervjuu u subotu za jednu švajcarsku televiziju tražio od Zapada da ostavi po strani svoje ambicije i da prizna da su one pogrešne.

Zaharova je navela da Rusija nikada nije blokirala pregovore sa Ukrajinom.

"Svaki stručnjak, svaki političar, svaki diplomata danas shvata da je situacija u Ukrajini u 'ćorsokaku' i zbog toga mnoge diplomate i zemlje pozivaju na pregovore", navela je Zaharova.

Direktor Kancelarije za medije Vatikana Mateo Bruni izjavio je da papa Franja u intervjuu za švajcarski javni servis RSI, koji je prethodno objavljen, nije tražio od Ukrajine da se preda, kako su preneli neki mediji, već je nameravao da pozove na prekid vatre i da ukaže na "hrabrost pregovora".

Komentari (0)

Evropa