Evropa

Papa prihvatio ostavku poljskog biskupa zbog nemara oko zlostavljanja dece

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2024

-

15:25

Papa prihvatio ostavku poljskog biskupa zbog nemara oko zlostavljanja dece
Tanjug/AP/Gregorio Borgia - Copyright Tanjug/AP/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja prihvatio je ostavku poljskog biskupa Andžeja Džijube zbog nemara u postupanju u vezi sa slučajevima seksualnog zlostavljanja koje su pojedini sveštenici počinili nad maloletnicima, saopštio je danas apostolski nuncije u Poljskoj.

U saopštenju se navodi da je papa zatražio od Džijube da podnese ostavku. Džijube, koji je bio biskup u Loviču, nije obavestio nadležne organe o slučaju sveštenika iz njegove biskupije koji je seksualno zlostavljao 14-godišnjeg dečaka, objavili su lokalni mediji.

Mediji navode da se Džijuba suočava sa optužbama u Poljskoj, preneo je Rojters. Papa Franja je pre manje od mesec dana prihvatio ostavku poljskog nadbiskupa koji je u dokumentarnom filmu iz 2021. godine optužen za "zatvaranje očiju" pred seksualnim zlostavljanjem dece. 

Poljska katolička crkva saopštila je pre dve godine da je između 1. jula 2018. i 31. decembra 2020. godine primila 368 prijava u vezi sa seksualnim zlostavljanjem maloletnika. Prema podacima popisa iz 2021. godine, 71 odsto stanovnika Poljske su katolici.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa