Politika

Papa Franja kanonizovao prvu argentinsku sveticu Mamu Antulu

Komentari

Autor: Tanjug

11/02/2024

-

12:42

Papa Franja kanonizovao prvu argentinsku sveticu Mamu Antulu
Papa Franja kanonizovao prvu argentinsku sveticu Mamu Antulu - Copyright Tanjug AP/Alessandra Tarantino

veličina teksta

Aa Aa

Poglavar Rimokatoličke crkve Papa Franja kanonizovao je prvu argentinsku sveticu Mamu Antulu u bazilici Svetog Petra u Vatikanu u prisustvu argentinskog predsednika, libertarijanca Havijera Mileja. Misa kojom je Mama Antula proglašena sveticom označila je prvi susret između pape Argentinca i Mileia, koji je Franju tokom svoje kampanje nazvao „imbecilom“ zbog odbrane socijalne pravde, piše AP.

Milei, koji se na početku ceremonije prekrstio, sedeo je sa Franjine desne strane sa strane glavnog oltara.

Mama Antula, rođena u 18. veku kao Marija Antonija de Paz i Figeroa, koja je voljena među Argentincima, služila je siromašnima i pomogla da se jezuitska duhovnost održi u Argentini nakon što je taj verski red, kome pripada i papa, potisnut.

Tanjug AP/Alessandra Tarantino

 

Sadašnji nadbiskup Buenos Ajresa, Horhe Ignasio Garsija Kuerva rekao je da bi bilo pogrešno misliti da je mama Antula proglašena svetom tek sada zato što se papa Argentinac i jezuita nalazi na čelu rimokatoličke crkve.

Napomenuo je da je stvarni proces započeo 1905. godine i da ju je papa Benedikt XVI stavio na put ka mogućem svetiteljstvu kada ju je proglasio časnom 2010. godine.

Po dolasku u Rim u petak iz Izraela, gde je Milei najavio izmeštanje argentinske ambasade u Jerusalim, predsednik je posetio Koloseum i crkvu u kojoj se nalazi jedna od najpoznatijih Mikelanđelovih skulptura Mojsija.

Tanjug AP/Alessandra Tarantino

 

Iako Milej nije Jevrejin, on je izrazio interesovanje za judaizam i govorio je o potencijalnom prelasku u tu veru. Milei će sutra imati privatnu audijenciju kod pape, a planirano je i da, potom, privatne razgovore obavi i sa italijanskim premijerom Đorđom Meloni i Serđom Matarelom.

Tokom svoje kampanje, Milei je opisao poglavara Rimokatoličke crkve kao „imbecila“ i „predstavnika zloćudnosti na Zemlji“.

Međutim, kasnije, posle pobede Mileia na izborima u decembru, papa Franja je prvom čoveku Argentine oprostio te reči.

Papa Franja je rekao da razmišlja da poseti Argentinu kasnije ove godine, što bi bilo njegovo prvo putovanje kući otkako je postao poglavar Rimokatoličke crkve 2013. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija