Fokus

Više desetina demonstranata povređeno na protestima protiv reformi u Buenos Ajresu

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2024

-

22:35

Više desetina demonstranata povređeno na protestima protiv reformi u Buenos Ajresu
Više desetina demonstranata povređeno na protestima protiv reformi u Buenos Ajresu - Copyright Tanjug AP/Rodrigo Abd

veličina teksta

Aa Aa

Više desetina ljudi povređeno je danas u Buenos Ajresu u sukobima policije sa učesnicima protesta protiv ekonomskih reformi novoizabranog desničarskog predsednika Havijera Mileja, javljaju argentinski mediji.

U pokušaju suzbijanja protesta, Federalna policija je na demonstrante pucala gumenim mecima, bacala suzavac i upotrebila fizičko nasilje, javlja argentinska agencija "Pagina 12".

U tom okršaju povređeno je najmanje 60 demonstranara, od kojih bi jedan od njih, advokat za ljudska prava, mogao da izgubi oko, navodi agencija.

Kako javlja ''Pagina 12'', nasilje se nastavilo i nad ljudima koji su bili na ulicama kada su organizacije sa protesta krenule da se razilaze.

Donji dom argentinskog parlamenta u petak je usvojio predlog reformi predsednika Havijera Mileja nakon višednevne debate. Za usvajanje reformskog paketa mera glasalo je 144 poslanika, a njih 109 je bilo protiv, prenosi Rojters.

Kako bi paket reformi bio potpunosti usvojen, neophodno je da bude ratifikovan i u Senatu Argentine.

Senat neće usvojiti celokupan paket mera, već će glasati o svakoj od tačaka pojedinačno. Ukoliko budu ratifikovane u Senatu, reforme će omogućiti otkaze bez obrazloženja i drastično manje otpremnine, ukidanje obavezne naknade za prekovremeni rad i kazne za kompanije koje ne uplaćuju doprinose.

Milej teži da se ograniče prava na štrajk i porodiljsko odsustvo, pa bi po novim pravilima trudnice mogle da odsustvuju s posla samo 10 dana pred porođaj, umesto 45 koje predviđa trenutni zakon.

Reformama bi se ograničio rad sindikata, a obustava rada u takozvanim ključnim delatnostima, kao što su zdravstvo, energetika i telekomunikacije, bila bi nezakonita, ako ne obezbedi minimum 75 odsto proizvodnje ili usluga.

Manje neophodne delatnosti su, između ostalih, radio, televizija, bankarstvo i finansije, gde se mora ispuniti 50 odsto obima posla, kako bi se obustava rada smatrala legalnom.

Argentinske ključne reforme imaju za cilj, kako tvrdi Milej, smanjenje potrošnje i povećanje državnih prihoda kako bi se pomoglo u ispunjenju glavnog ovogodišnjeg cilja - nultog deficita, jer namera vlade je da smanji visoke dugove i inflaciju koja prelazi 200 odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet