Biznis vesti

Argentinska tržišta slabija nakon povlačenja Milejevog zakona o važnim reformama

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2024

-

19:17

Argentinska tržišta slabija nakon povlačenja Milejevog zakona o važnim reformama
Havijer Mileji - Copyright Tanjug AP/Matilde Campodonico

veličina teksta

Aa Aa

Argentinska tržišta obveznica, valuta i akcija su oslabila, iako su izbegla nagli pad, nakon što je vlada bila primorana da povuče ključni fiskalni deo iz svog glavnog zakona o reformisanju klonule ekonomije zemlje.

Argentinski berzanski indeks pao je danas za više od jedan odsto, što se pre svega odnosi na energetski i finansijski sektor, dok su državne obveznice takođe pale oko 1,1 odsto u proseku.

Desničarski predsednik te južnoameričke zemlje Havijer Milej pristao je u petak da povuče promene, kada je reč o porezima i penzijama iz zakona koji prolazi raspravu u parlamentu, gde se vladin manjinski blok suočava sa velikim protivljenjem opozicije, preneo je Rojters.

Argentinske ključne reforme imaju za cilj smanjenje potrošnje i povećanje državnih prihoda kako bi se pomoglo u ispunjenju glavnog ovogodišnjeg cilja - nultog deficita, jer namera vlade je da smanji visoke dugove i inflaciju koja prelazi 200 odsto.

Kongres bi trebalo da raspravlja o ovom zakonu u utorak.

Milej je preuzeo dužnost u januaru obećavajući da će oživeti zemlju iz najgore ekonomske krize u poslednjih nekoliko decenija uz stroge mere štednje i smanjenja troškova, ali se suočava sa velikim protivljenjem opozicionih poslanika, kao i sa uličnim protestima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis