Evropa

Aktivisti pozvali papu da osnuje fond za zlostavljane monahinje

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2024

-

16:43

Aktivisti pozvali papu da osnuje fond za zlostavljane monahinje
Papa Franja - Copyright Tanjug AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja trebalo bi da osnuje fond za monahinje koje su napustile crkveni život posle zlostavljanja od strane sveštenika, poručili su danas aktivisti, pozivajući Vatikan da posveti veću pažnju ovom pitanju koje je dugo godina zanemareno u katoličkoj crkvi.

U svetu postoji više od 600.000 časnih sestara, a eksploatacija i zlostavljanje katoličkih monahinja dospelo je u prvi plan tek poslednjih godina, prenosi Rojters.

Članci o ovom problemu objavljivani su, pored ostalih i u zvaničnom glasilu Vatikana, dnevnom listu Oservatore Romano.

Papa Franja je  2019. godine priznao da ovaj problem postoji i spominjao je slučajeve "ropstva" i čak i "seksualnog ropstva".

Nemačka istraživačica i bivša časna sestra Doris Reisinger, i sama žrtva seksualnog i psihičkog zlostavljanja od strane sveštenika, uputila je zahtev papi na konferenciji za novinare koju je u utorak održala grupa za praćenje zloupotreba u crkvi BishopAccountabiliti.org.

"Papa je priznao zlostavljanje časnih sestara, ali nije reagovao na to", predočila je Doris Racinger i upozorila da niko nikada nije čuo da je papa, ili neki od biskupa, priznao izvršenja prinudnih pobačaja.

Prema njenim rečima, katolička crkva se prema abortusu uvek odnosi kao prema ženskom pitanju.

"Međutim, nikada nisu rekli ni reč o sveštenicima koji primoravaju žene na abortuse, uprkos tome što znaju da se to dešava" rekla je Doris Racinger.
 

Komentari (0)

Evropa