Evropa

Zavijorila se švedska zastava ispred sedišta NATO: Šta se menja za Švedsku posle izlaska iz diplomatskog lavirinta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/03/2024

-

13:55

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Švedska zastava zavijorila se ispred štaba NATO u Briselu, čime je ovaj vojni savez i zvanično postao klub sa 32 članice. Ubrzani put Švedske u NATO počeo je ubrzo nakon napada Rusije na Ukrajnu, ali je za razliku od Finske bila u diplomatskom lavirintu s Turskom i Mađarskom. Iako je vojna neutralnost deo švedskog identiteta i kulture, dve trećine građana danas podržava odluku vlade iz Stokholma.

Profesor međunarodnih odnosa Stokholmskog univerziteta Magnus Peterson kaže da je priključenje Švedske NATO-u počelo odmah posle kraja Hladnog rata, kada je kao deo Partnerstva za mir počela da učestvuje u operacijama Alijanse i obukama. Šta se ipak menja?

"Sada će nam biti dozvoljeno učestvovanje u celosti u lansiranju NATO operacija, drugo, sedećemo za stolom gde se donose odluke i donostii odluke sa drugim saveznicima i treće i najvažnije je član 5, koji nam daje bezbednosne garancije", rekao je on.

Oni koji su protiv članstva ukazuju da je važna odluka doneta nedemokratski, bez referenduma.

"Imali smo referendum o EU, o evru, a nismo ništa rekli za NATO koji je mnogo ozbiljnija stvar, jer članstvo može da nas uključi u potencijalne ratove, a o tome ništa nismo mogli da kažemo. Mislim da je ovaj rat u Ukrajini dao neki konkretan povod da bi se narod ubedio, jer mi smo voleli neutralnost, to je bila naša reč", ističe", navela je urednica magazina "Parabol pres" Kajsa Ekis Ekman.

Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

 

Zagovornici članstva objašnjavaju da je NATO bila glavna tema na poslednjim izborima i da je to bila prilika da se ta ideja odbije.

"Imali smo u septembru izbore, odluka o priključenju NATO u je već bila doneta i građani su mogli da glasanjem izraze nezadovoljstvo ili protvljenje. Ali nismo imali taj slučaj što znači da je narod pordžao našu bezbednosnu politiku", kaže Majk Vinerstig iz švedske Agencije za odbrambena istraživanja.

Uoči rata u Ukrajini promenjen je stav u programu švedske Socijaldemorkatske stranke da Švedska neće biti članica nijednog vojnog saveza.

Švedska je više od dva veka bila nesvrstana u vreme mira i neutralna u vreme rata i kao takva posrednik u brojnim sukobima. 

Švedska je zauzela zasluženo mesto u NATO iza štita člana 5, ultimativne garancije naše slobode i sigurnosti, rekao je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Pristupanje Švedske alijansi pokazuje da naša vrata ostaju otvorena. Niko ne može da ih zatvori. Svaka nacija ima pravo da izabere svoj put i mi svi biramo put slobode i demokratije", izjavio je Stoltenberg, objavljeno je na sajtu NATO.

On je dodao da će Švedska pomoći izgradnju još jačeg NATO-a u kritičnom trenutku za evroatlansku bezbednost.

"Pridruživanje NATO-u je dobro za Švedsku, dobro za stabilnost na severu i dobro za bezbednost čitave Alijanse", kazao je Stoltenberg.

NATO "obruč" oko Rusije

Podsetimo, u aprilu 2023. Finska je postala 31. članica NATO-a. Švedska je, međutim, naišla na više prepreka. Kao odgovor na turske zahteve, švedska vlada je napravila značajne izmene u svojim domaćim zakonima o borbi protiv terorizma. Ali, iza kulisa, Turska je postavila dodatne zahteve u vezi sa pitanjima koja nisu povezana sa Stokholmom. Ankara je nameravala da kupi američke borbene avione F-16 i unapredi svoju integraciju sa EU, fokusirajući se na reforme carinske unije i liberalizaciju viznog režima. Diskusije u turskom parlamentu su počele u oktobru 2023, a predsednik Redžep Tajip Erdogan je na kraju ratifikovao protokol, podržavši članstvo Švedske u NATO nakon odobrenja parlamenta.

Posle opsežnih pregovora i diplomatskih napora, Švedska je prevazišla poslednju prepreku za ulazak u NATO 26. februara, kada je mađarski parlament konačno glasao za ratifikaciju švedske kandidature za članstvo. Mađarska je ranije odlagala odobrenje, pozivajući se na kritike Stokholma na račun stanja demokratije u toj zemlji.

Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

 

Švedska je tako 7. marta konačno postala punopravna članica NATO saveza. Ova tranzicija omogućava zemlji da u potpunosti učestvuje u aktivnostima Alijanse, a ne samo da posmatra sastanke Severnoatlanskog saveta i Vojnog komiteta NATO-a. Sada će se intenzivirati aktivno učešće u vojnim vežbama, planiranju nabavke oružja i razmeni informacija.

U međuvremenu, rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će preduzeti "vojno-tehničke" korake kao odgovor na pristupanje Švedske Severnoatlanskom savezu (NATO).

Ruski predsednik Vladimir Putin otvoreno je govorio o svom protivljenju širenju NATO-a, a kao jedno od opravdanja za svoju invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. naveo je mogućnost rasta alijanse.

"Ovo nije prvi put da viđamo ovakve izjave od ruskih predstavnika i to nije nešto što nas pogađa", rekla je za Njuzvik pres služba švedskog Ministarstva spoljnih poslova - "Mi sami donosimo odluke kada je u pitanju bezbednosna politika".

Komentari (0)

Evropa