Evropa

Severni tok tuži osiguravajuće kuće zbog eksplozija na gasovodima

Komentari

Autor: Tanjug

12/03/2024

-

17:20

Severni tok tuži osiguravajuće kuće zbog eksplozija na gasovodima
Severni tok tuži osiguravajuće kuće zbog eksplozija na gasovodima - Copyright EPA/STEFAN SAUER

veličina teksta

Aa Aa

Severni tok traži više od 400 miliona evra od svojih osiguravajućih kuća zbog eksplozija koje su se dogodile 2022. godine kada su oštećeni gasovodi namenjeni transportu ruskog gasa u Nemačku, navedeno je u sudskim dokumentima.

Severni tok AG imenovao je kao tužene osiguravajuću kompaniju Lojds i osiguravajuću kuću Arč (EU) DAC, u tužbi koja je prošlog meseca podneta Višem sudu u Londonu, preneo je Rojters.

U sudskim podnescima se navodi da trenutna preliminarna procena Severnog toka troškova za odvodnjavanje i stabilizaciju gasovoda, potpune popravke i zamene izgubljenog inventara iznosi između 1,2 milijarde i 1,35 milijardi evra.

profimedia

 

U tužbi Severnog toka se, takođe, navodi da je jedan od gasovoda izgledao "unakaženo i deformisano" na jednom mestu gde je bio oštećen, ali je na drugom mestu "izgledao glatko i kao da je isečen".

Pronađeni tragovi eksploziva

Lojds je odbio da pruži komentar, a Severni tok i Arč nisu odgovorili na zahtev za komentar.

Tužba se fokusira na eksplozije koje su se dogodile u septembru 2022. godine kada su oštećeni gasovodi Severni tok 1 i Severni tok 2.

Švedska, koja je prošlog meseca odustala od istrage i Nemačka su pronašle tragove eksploziva, što sugeriše da je to bio nameran čin, prenela je agencija. 

Istragu je prošlog meseca obustavila i Danska koja je prethodno došla do zaključka da je došlo do namerne sabotaže gasovoda.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa